Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvoren 12. Festival smokve

Posted On Petak, 06 rujna 2019 21:35

U organizaciji Zadarske županije u petak, 6. rujna 2019. godine  u  Muzeju antičkog stakla župan Božidar Longin otvorio je  12. Festival smokava .

 „Značaj smokve kao mitskog drveta proteže se još iz vremena starog Rima i Grčke, a njena simbolika vidljiva je u nizu umjetničkih i književnih djela. Nema kuće u Dalmaciji koja u dvoru nije imala smokvu, a ni bake koja nije svojim naboranim rukama prevrtala smokve koje su se sušile za zimu“, rekao je župan Božidar Longin.

Dodao je kako Zadarska županija zbog svog zemljopisnog položaja i klime, ima najveći potencijal za razvoj plantažnog uzgoja smokve, a to potvrđuje i činjenica da je u posljednjih 10 godina na našem području podignuto najviše planskih plantažnih nasada. „Čak 87 ha pod nasadima smokve, od ukupnih 432,53 ha u Republici Hrvatskoj, nalaze se u našoj županiji.  U tom kontekstu smokva je svakako zaslužila svoj festival. I on se održava već 12. put. Osobito me veseli što se Festival, osim središnjeg događanja ovdje u Zadru, raširio i po drugim mjestima, Preku, Ninu i Pakoštanima, te time postao u pravom smislu te riječi županijskim.“, naglasio je župan Longin.

 Smokva je uz maslinu i vinovu lozu od davnina prisutna na Mediteranu, no ne uspijeva dobiti pažnje Međunarodne znanstvene zajednice koliko zaslužuje. O važnosti, potencijalu uzgoja i prerade ove mediteranske kulture, kao i o rezultatima najnovijih istraživanja, znanstvenici su izlagali na šestom Međunarodnom simpoziju smokve koji se održao u Rovinju, a upravo oni ovih su dana  su u posjeti Zadarskoj županiji. Prilika je to za sve naše proizvođače da se upoznaju sa najsuvremenijim trendovima uzgoja i prerade smokve. U sklopu manifestacije danas su tako  stručna predavanja  održali prof. Moshe A. Flaishman "Industrija svježih smokava- Napredak i izazovi", prof. Branka Levaj ("Prerada smokava") i prof. Željko Prgomet ("Stanje i perspektive uzgoja smokva u RH").

Na Trgu pet bunara otvoren je i Sajam smokava, gdje će u dva dana posjetitelji imati priliku kušati najbolje delicije, ali i uživati u rakijama od smokava, džemovima i brojnim drugim proizvodima.

Pročitano 1344 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA