Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Boranka stiže u Zadarsku županiju: Volonteri će saditi borove u opožarenoj šumi u Kožinu

Posted On Petak, 27 rujna 2019 08:51

Projekt Boranka, koji su pokrenuli Savez izviđača Hrvatske i Hrvatske šume ove godine stiže u Zadarsku županiju. Naime, 9. i 10. studenoga tisuće volontera iz svih dijelova Hrvatske priključit će se akciji pošumljavanja šume u Kožinu koja je stradala u prošlogodišnjem požaru.

Boranka je interaktivna kampanja s ciljem podizanja svijesti građana, pogotovo djece, o važnosti šuma, zaštiti prirode, posljedicama globalnog zatopljenja te prevenciji i zaštiti od požara. Edukativne aktivnosti odvijaju se u školama i vrtićima, kao i na drugim javnim prostorima, tokom proljeća i jeseni. Edukacije provode stručnjaci iz redova izviđača, vatrogasaca, HGSS-a i Hrvatskih šuma. Akcije sadnje stabala odvijaju se vikendima tokom jeseni, kada su za to najbolji uvjeti u prirodi. Odabir vrsti koje se sade i lokacija na kojima se sadi provodi se isključivo u suradnji sa strukom i stručnjacima iz Hrvatskih šuma, a u sadnji se koriste isključivo autohtone vrste bora

Boranka je krenula iz Splitsko-Dalmatinske županije gdje su borovima zasadili šumu na Mosoru koja je stradala u požaru 2017. godine, a organizatori su ove godine akciju pošumljavanja odlučili proširiti na Zadarsku županiju.

„Kampanja Boranka tijekom 2018. godine pokrenula je tisuće građana i proširila se čitavom Hrvatskom. U akcijama pošumljavanja u okolici Splita i Solina sudjelovalo je preko 2500 volontera iz svih krajeva Hrvatske koji su na požarištima posadili preko 25 tisuća sadnica i sjemena bjelogoričnih i crnogoričnih vrsti drveća. U edukativnim akcijama na temu važnosti i zaštite šuma i očuvanja okoliša, koje su se odvijale istovremeno s akcijama sadnje, sudjelovalo je preko pet tisuća djece iz 40-ak vrtića i škola širom Hrvatske. Već sad imamo najavu dolaska velikog broja volontera i u studenome kada ćemo saditi drveće u šumi u Kožinu“, kazao je Dan Špicer iz Saveza izviđača Hrvatske.

Ovogodišnje izdanje Boranke stiže i u Zadarsku županiju, što veseli župana Božidara Longina.

„Akcija koju su pokrenuli oni koji itekako znaju živjeti s prirodom i koji prirodu vole i poštuju – izviđači, izuzetno je važna. Osobito jer će u nju biti uključeni učenici osnovnih škola koji će kroz razne edukativne radionice saznati puno o važnosti šuma, očuvanju i zaštiti prirode, o klimatskim promjenama te o prevenciji požara. Učenici će sudjelovati i u pošumljavanju, a svakako pozivam i sve građane da se uključe. Zadarska županija dat će maksimalnu potporu ovom projektu, za koji se nadam da će u godinama koje slijede postati tradicionalan“, istaknuo je Longin.

Organizatori su projekt Boranka predstavili na konferenciji za medije u rasadniku Piket u Zemuniku, centralnom rasadniku Hrvatskih šuma iz kojega se nabavljaju sve sadnice koje se koriste u akcijama pošumljavanja u sklopu akcije Boranka. Pokraj Piketa već bi iduće godine trebao niknuti Poljoprivredno-edukacijski centar kojega će graditi Zadarska županija, a riječ je o projektu čija se cjelokupna vrijednost procjenjuje na sedam milijuna kuna.

„Namjera nam je izgraditi manji objekt s pokaznim poljem i pokušalištem gdje bi kroz dnevne, tjedne ili vikend tečajeve sustavno obavljala edukacija proizvođača. Edukacija je, složit ćete se sa mnom, ključni pojam u svim područjima. Kada govorimo o odnosu prema prirodi, moramo biti svjesni da bez učenja mladih o odnosu prema prirodi, o važnosti održavanja ekosustava - nema budućnosti“, rekao je župan Longin.

Pročitano 575 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…
svibnja 04, 2020

Župan uputio čestitku vatrogascima povodom blagdana sv. Florijana

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se 4. svibnja, na dan svetog Florijana,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA