Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana sjednica 22. kolegija župana

Posted On Srijeda, 26 veljače 2020 13:25

Damir Perić ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije Natura Jadera, podnio je izvješće o radu ove Ustanove za prošlu godinu te je naglasio kako je Ustanova poslovala - pozitivno.

„Mi brinemo o 13 zaštićenih područja, a najveći nam je problem zbrinjavanje otpada. Uz sve naše napore i dalje ne uspijevamo problem riješiti na način na koji bi to htjeli. Plaža Saharun je postala hit destinacija, a sve teže nam je tamo očuvati i zašititi prirodu, a to je i zaštićeno pomorsko dobro. Želimo sačuvati izvornost ovog područja, a ljeti imamo i 600 posjetitelja  dnevno. Lani smo uprihodili preko dva milijuna kuna, a novce što su ostali, utrošit ćemo za daljnje uređenje i zaštitu Saharuna“,  rekao je ravnatelj Perić.

Pročelnik UO za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj  Daniel Segarić govorio je o Javnoj ustanovi - Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRI te je naglasio kako se Agencija djelomično sama financira. A, od ukupnih sredstava, 50-ak posto ide za provođenje projekata.

„Trenutačno je u fazi realizacije 21 projekt i dijelom su već i potpisani ugovori za neke od projekata. Primjerice, važni su nam projekti prekogranične suradnje, zaštita okoliša i naravno, za ruralni razvoj, a benkovačklo područje je tu najaktivnije. Agrra ima 14 zaposlenih,a dio sredstava ide i za njihove osobne dohotke“ - objasnio je pročelnik Segarić.

Kao jedna od točaka Dnevnog reda našao se i nacrt prijedloga odluke o davanju suglasnosti Pshijatrijskoj bolnici Ugljan za investicijsko ulaganje u energetsku obnovu svih pet zgrada - zgradu Odjela socijalnog smještaja i psihijatrije, zgradu Odjela za alkoholizam, Centra za socijalnu psihijatriju i rehabilitaciju, zgradu Odjela 7 te Upravnu zgradu na teret sredstava za decentralizirane funkcije Zadarske županije i to u razdoblju od 2020. do 2035. godine. Resorni pročelnik Bernard Maruna objasnio je  i važnost projekta "Improving Laboratory and Diagnosis Operational System" (LAB-OP), a riječ je o nacrtu prijedloga odluke o davanju suglasnosti zadarskoj Općoj bolnici za pojedinačna raspolaganja imovinom bolnice za iznos veći od milijun kuna. Na taj bi se način olakšao i povećao broj ljudi kojima je potrebna laboratorijska dijagnostika.

Župan Božidar Longin izrazio je svoje zadovoljstvo brzinom izgradnje Centra za kreativne industrije koji se gradi na Relji.

Naime, na Kolegiju je rečeno kako je Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacija Zadarske županije INOVAcija zatražila od Zadarske županije suglasnost za nabavu opreme za budući Centar, a riječ je novcu za namještaj, scensku mehanizaciju, scensku rasvjetu i multimediju. INOVacija planira potrošiti 6,8 milijuna kuna s PDV-om.

„ Raspisan je natječaj za opremanje Centra. S obzirom na to da je riječ o preko milijun kuna o tome treba odlučiti Županijska skupština. To će biti inkubator za kreativne djelatnosti. Tamo će biti smješten Filmski ured, pa više nećemo morati plaćati skupi mjesečni najam na Trgu tri bunara, imat ćemo tamo najmodreniju i najsuvremeniju opremu za audio i video snimanja. Želimo omogućiti mladim ljudima - računalnim stručnjacima da u tom prostoru mogu razvijati svoje ideje. Bit će prostora za održavanje raznih radionica i edukacija“, rekao  je pročelnik Lovro Jurišić.

Nabava opreme za Centar za kreativne industrije dio je projekta "Centar za kreativne industrije" koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 30.166.449 kn, od kojih bespovratna sredstva iznose 19.972.831 kn. Provedba projekta započela je 3. rujna 2018. godine, a trajat će 24 mjeseca. Cilj projekta je dakle, izgradnja i opremanje specijaliziranog poduzetničkog inkubatora za kreativnu industriju s težištem na audiovizualnu i IT industriju. Realizacijom projekta doprinijet će se jačanju konkurentnosti navedenog sektora gospodarstva i povećanju zaposlenosti.

Župan je danas dao suglasnost na  prijedlog zaključka o prihvaćanju Godišnjeg izvješća o radu upravnih tijela Zadarske županije za 2019. godinu te prijedlog  Odluke o prihvaćanju Memoranduma o razumijevanju za prijateljstvo i suradnju između regije Veneto i Zadarske županije.

 

Pročitano 911 puta

Zadnje objave

srpnja 22, 2021

Krajem lipnja više od 60 tisuća zaposlenih u Zadarskoj županiji

Zadarska županija i na koncu šestog mjeseca 2021. godine bilježi značajno povećanje broja…
Župan Longin održao je u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku redoviti radni sastanak s načelnicima i gradonačelnicima
srpnja 21, 2021

U Poličniku održan radni sastanak župana s gradonačelnicima i načelnicima

Župan Božidar Longin održao je danas u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku redoviti…
srpnja 20, 2021

Župan primio zadarske vinare koji su osvojili 17 medalja na Decanteru

Župan Božidar Longin sa suradnicima primio je u Domu županije vinare iz Zadarske županije…
Prijam za KKOI Zadar osvajače dvostruke krune
srpnja 20, 2021

Prijam za KKOI Zadar osvajače dvostruke krune

Članove Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom Zadar koji su ove godine osvojili…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA