Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Norveški veleposlanik u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji

Posted On Petak, 28 veljače 2020 16:05

Župan Božidar Longin primio je u nastupni posjet Nj. E. Haakona Blankenborga, veleposlanika Kraljevine Norveške. Norveški veleposlanik u Zadar je stigao povodom promocije norveškog realitya Mesternes Mester koji je tijekom rujna 2019. godine sniman na području Zadarske županije.

Veleposlanik Blakenborg istaknuo je da je hrvatska obala sve popularnija među turistima iz Norveške te očekuje kako će emitiranje popularnog realitya s norveškim sportskim zvijezdama dati dodatan doprinos još većem broju dolazaka gostiju iz te skandinavske države.

Dodao je da je važan zadatak Veleposlanstva Kraljevine Norveške u RH razvoj gospodarskih odnosa, s naglaskom na suradnju u sektorima od posebnog interesa za Norvešku, poput energetike, zaštite okoliša, inovacija i pomorstva. Predstavio je norveško-hrvatske programe suradnje u okviru EEA (European Economic Area) u vrijednosti od 103,4 milijuna eura te pozvao zainteresirane poslovne subjekte iz Zadarske županije da se uključe.

„Očekuje se da će zajednički projekti proširiti i produbiti našu suradnju. Darovnice su važan instrument europske politike za vladu Norveške u nastojanjima da prodonese zelenoj, konkurentnoj i uključivoj Europi, a programi su osmišljeni kako bi ojačali suradnju Norveške i Hrvatske te pridonijeli društvenom i gospodarskom razvoju u RH. Inovacije i razvoj poslovnog sektora su ključna područja podrške, s naglaskom na zeleni i plavi rast“, kazao je veleposlanik Blakenborg naglasivši da su četiri norveške vladine agencije i institucije uključene u provedbu programa i zapošljavanja norveških tvrtki za projekte s hrvatskim parnerima.

Župan Longin predstavio je NJ. E. Blankenborgu najznačajnije gospodarske sektore Zadarske županije, poput ribarstva, marikulture i turizma te strateške projekte prometne i pomorske infrastrukture. Posebno je naglasio projekte obnovljivih izvora energije po kojima je Zadarska županija vodeća u Hrvatskoj s 1,2 milijarde kuna vrijednim investicijama.

„U pripremi i realizaciji još je nekoliko projekata obnovljivih izvora energije ukupne vrijednosti od gotovo 3 milijarde kuna te nam je cilj postati energetski održiva županija čime ćemo na najbolji mogući način uklopiti u Europski zeleni plan“, poručio je župan Longin te iskazao uvjerenje da će dobri odnosi Hrvatske i Norveške rezultirati novim zajedničkim projektima u vrlo bliskoj budućnosti.

Pročitano 749 puta

Zadnje objave

srpnja 22, 2021

Krajem lipnja više od 60 tisuća zaposlenih u Zadarskoj županiji

Zadarska županija i na koncu šestog mjeseca 2021. godine bilježi značajno povećanje broja…
Župan Longin održao je u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku redoviti radni sastanak s načelnicima i gradonačelnicima
srpnja 21, 2021

U Poličniku održan radni sastanak župana s gradonačelnicima i načelnicima

Župan Božidar Longin održao je danas u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku redoviti…
srpnja 20, 2021

Župan primio zadarske vinare koji su osvojili 17 medalja na Decanteru

Župan Božidar Longin sa suradnicima primio je u Domu županije vinare iz Zadarske županije…
Prijam za KKOI Zadar osvajače dvostruke krune
srpnja 20, 2021

Prijam za KKOI Zadar osvajače dvostruke krune

Članove Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom Zadar koji su ove godine osvojili…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA