Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Projektom „Adri.SmArtFish“ do prvog umjetnog ribljeg grebena u Hrvatskoj

Posted On Petak, 18 rujna 2020 13:30

U dvorani Novi Park hotela Falkensteiner Club Funimation Borik, u četvrtak 17. rujna 2020. godine, održan je drugi od dva predviđena seminara za podizanje svijesti – testiranje pilot područja (umjetni riblji greben) u sklopu projekta „Adri.SmArtFish“. Aktivnosti su uključile prezentaciju i pripremu jela te stručno predavanje o nutricionističkim vrijednostima ribljih jela.

Projekt „Adri.SmArtFish“ financira se iz programa Interreg V-A Italija – Hrvatska, njegova je provedba započela 1. siječnja 2019. godine i trajat će do 30. lipnja 2021. godine. Opći cilj projekta je jačanje uloge priobalnog ribolova na području GSA 17 (sjeverni i srednji Jadran) i to u skoroj budućnosti potičući inovacije unutar konteksta „plavog rasta“ kroz usvajanje pristupa upravljanja temeljenog na ekosustavu. Vodeći partner projekta je talijanska regija Veneto, a jedan od partnera na projektu je Zadarska županija.

Seminar je okupio 25 sudionika iz Zadarske županije, Hrvatske gospodarske komore, IZOR-a, te iz raznih ribarskih obrta i Lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu (LAGUR-a).

Prezentaciju o umjetnim ribljim grebenima održao je doc.dr.sc. Lav Bavčević sa Sveučilišta u Zadru, te je ukratko ispričao o različitim vrstama grebena, njihovoj funkciji i položajima. Također predstavio je i kako bi greben u Zadarskom kanalu trebao izgledati. Nakon prezentacije uslijedila je aktivna rasprava ribara i ostalih sudionika seminara.  

„Prije postavljanja umjetnog ribljeg grebena trebalo je proći dugačak put birokracije, koji nije bio nimalo lagan, te smo često nailazili na razne prepreke, ali u dobroj suradnji s ostalim institucijama i s našim Upravnim odjelom za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove došli smo gotovo do samog kraja, te uskoro očekujemo lokacijsku dozvolu, nakon koje krećemo u realizaciju postavljanja grebena. Nadamo se da ćemo uspjeti do kraja godine postaviti prvi umjetni riblji greben u Hrvatskoj što nas čini iznimno ponosnima“, istaknuo je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije. 

Nakon seminara uslijedila je druga od dvije predviđene prezentacije i pripreme jela, te stručno predavanje o nutricionističkim vrijednostima ribljih jela koje su održane također u prostoru  hotela Falkensteiner Club Funimation Borik čiji je kuhar filetirao i pripremao ribu, a istovremeno je Dragana Milosavljević iz tvrtke Biotechnicon održala stručno predavanje o nutricionističkim vrijednostima ribljih jela te se posebno referirala na onu ribu od koje su pripremljena jela. Prezentaciji je nazočilo 23 sudionika, koji su imali priliku degustirati jelo te razmjenjivati iskustva. 

 

Pročitano 4788 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA