Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana konferencija „Prilike i izazovi za Republiku Hrvatsku u novoj Kohezijskoj politici 2021.-2027.“ u organizaciji EDIC-a Zadar

Posted On Četvrtak, 22 listopada 2020 14:46

U organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Informacijskog centra EUROPE DIRECT Zadar, u srijedu 21. listopada 2020. godine u Kneževoj palači održana je konferencija na temu „Prilike i izazovi za Republiku Hrvatsku u novoj Kohezijskoj politici 2021.-2027.“. Konferenciji su nazočili voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Ognian Zlatev, zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVacija Katarina Colić te predstavnici civilnog, privatnog i javnog sektora. 

Cilj konferencije bio je promicanje i poticanje boljeg razumijevanja uloge kohezijske politike. Uz predstavljanje dosadašnjih postignuća kohezijske politike u Hrvatskoj, fokus događanja bio je na predstavljanju prilika i izazova koje Kohezijska politika donosi Republici Hrvatskoj u višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027., s osvrtom na ulogu kohezijske politike u europskom planu oporavka.

Na rad i ulogu EDIC-a Zadar osvrnula se voditeljica Centra Marija Dušević: „Fizički posjeti centru, telefon, e-pošta, društvene mreže – sve su to kanali s kojima smo dostupni svima koji imaju pitanja o Uniji. Na sva pitanja ne znamo sami odgovor, ali dat ćemo sve od sebe da pronađeno onoga tko zna. Na raspolaganju su nam tu uvijek kolege iz Europske komisije, Europskog parlamenta i ostalih institucija EU“.

„Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator započela je s pripremama za novi višegodišnji financijski okvir za razdoblje od 2021. do 2027. godine. U projektnoj bazi imamo preko 300 projekata koji su u visokoj fazi pripremljenosti. Projekti su to koji obuhvaćaju cijelo područje Zadarske županije, od Gračaca preko Ravnih Kotara i priobalja do otoka. Vrijednost ovih projekata iznosi preko 7 milijardi kuna.“ - istaknula je ravnateljica Dujmović Vuković.

„U Županiji često govorimo kako nam je cilj ravnomjeran razvoj svih naših gradova i općina. Kohezijska politika EU upravo je na tom tragu te stoga vjerujemo da će naša zemlja uspješno pronaći svoje mjesto u tom skladnom razvoju svih članica Europske unije.“- kazao je zamjenik župana Mršić.

Video pozivom, državni tajnik MRRFEU Šime Erlić istaknuo je važnost lokalne i regionalne samouprave koju smatra najbližom građanima i koja najbolje može kazati što je građanima i stanovnicima Republike Hrvatske potrebno. „Vjerujem da ćemo u narednom razdoblju koje je pred nama biti još uspješniji u korištenju sredstava Europske unije i da će nam u tom smislu postojati dobra suradnja i partnerstvo između nacionalne i lokalne razine jer je upravo to način lakšeg dohvaćanja EU sredstava koji su nam stavljeni na raspolaganje.“

O važnosti Kohezijske politike na regionalnoj i lokalnoj razini govorio je i voditelj Predstavništva Zlatev. „Za sljedeće proračunsko razdoblje 2021.-2027. Europska komisija je predložila veliki plan oporavka za Europu; povećanje proračuna kako bi se ublažile gospodarske i socijalne štete uzrokovane pandemijom. Članice EU-a postigle su dogovor o paketu u iznosu od više od 1824 milijarde eura kojim se povezuje višegodišnji financijski okvir i posebni instrument EU generacije. Kohezijska politika jedna je od glavnih komponenti plana za oporavak“ te je dodao kako će se ulaganje u regionalni razvoj snažno usredotočiti na prioritete vezane za pametnu i zelenu Europu.

Više o Kohezijskoj politici EU u novom financijskom razdoblju od 2021. do 2027. govorila je načelnica sektora za strateško upravljanje i koordinaciju investicija iz EU instrumenata MRRFEU Marija Rajaković. Strateški okvir za provedbu Kohezijske politike u novoj financijskoj perspektivi sastoji se od 5 ciljeva: Pametnija Europa, Zelenija Europa, Povezanija Europa, Europa s istaknutijom socijalnom komponentom te Europa bliža građanima. Rajaković je predstavila i Mehanizam za otpornost i oporavak (RRF) koji za Republiku Hrvatsku iznosi 4,3 milijardi eura bespovratnih sredstava i 1,6 milijardi eura zajmova. Dodala je i kako je Republika Hrvatska započela s aktivnostima vezano uz izradu programskih dokumenata za korištenje EU fondova u novoj financijskoj perspektivi Europske unije 2021. – 2027. te se pristupilo pripremi institucionalnog okvira za njihovu pripremu i postupak izrade.

Dio konferencije bila je i panel rasprava na temu „Kohezijska politika i mi“, a svoja iskustva i razmišljanja podijelili su ravnateljica ustanove INOVAcija Katarina Colić, načelnik Općine Poličnik Davor Lončar, direktorica Marex Elektrostroja d.o.o. Ana Baričić te voditeljica projekta iz Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije Marija Juravić Vulić. Sudionici su istaknuli kako provedba projekta projekata financiranih EU sredstvima nosi sa sobom velike izazove, ali su istovremeno i prilika koju treba iskoristiti.

Pročitano 822 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA