Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predstavljena knjiga „Muljatorice-- ptice muljevitih područja Zadarske županije“

Posted On Ponedjeljak, 01 veljače 2021 15:20

U Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije danas je predstavljena knjiga „Muljatorice - ptice muljevitih područja Zadarske županije“, autorice mr.sc. Morane Bačić kojim su Zadarska županija i NATURA-JADERA javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije obilježile Svjetski dan vlažnih (močvarnih) staništa i 50 godina od potpisivanja Konvencije o vlažnim područjima.

Sudionike je na početku predstavljanja u ime Zadarske županije pozdravio zamjenik župana Šime Vicković koji je zahvalio autorici knjige i Natura Jaderi na ovom vrijednom izdanju koje će u budućnosti poslužiti u svrhu promidžbe promatranja ptica kao selektivne vrste turizma.

 

„Ne muljajmo muljališta. To su važna i vrijedna staništa. Čuvajmo ih!“ Poruka je ovo knjige „Muljatorice - ptice muljevitih područja Zadarske županije“ kojom se čitatelje poziva na upoznavanje ptica močvarica i drugih vrsta koje koriste vodena staništa, ali i na osvješćivanje antropogenog utjecaja na muljevita područja uvelike ugrožena aktivnostima poput isušivanja ili betoniranja.

Zanimljivosti iz ornitološkog svijeta
Knjiga autorice mr. sc. Morane Bačić, stručne voditeljice u javnoj ustanovi NATURA-JADERA, predstavljena je u povodu Svjetskog dana vlažnih (močvarnih) staništa koji se obilježava 2. veljače. Ove se godine ujedno navršava 50. obljetnica potpisivanja Konvencije o vlažnim područjima – tzv. Ramsarske konvencije. Na taj je dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica.
U knjizi je na jednostavan i zanimljiv način prikazana 141 vrsta ptice koje se mogu vidjeti na muljevitim područjima Zadarske županije. Autorica se podjednako obraća znalcima kao i potpunim početnicima u promatranju ptica koji će, primjerice, saznati kojom brzinom leti sivi sokol, kada nam na bed&breakfast dolazi blistavi ibis, da je ono što mislite da je lastavica, možda piljak ili čiopa, te kako uopće nije u redu kukavicu zvati kukavica. Na stranicama ove knjige uz kratke zanimljivosti iz ptičjeg svijeta, može se saznati da ždrala možemo vidjeti uz Kolanjsko polje i oko Vranskog jezera, vlastelicu na bazenima ninske i paške solane, morskog kulika u solanama u Ninu, Pagu i Dinjiški, te u uvalama Plemići i Ljubač, kao i u Privlaci, plamenca na poljima ninske solane, a zlatovranu na Bokanjačkom blatu. Također možemo naučiti i kako, uz Vransko jezero, eja močvarica odabire i Veliko blato na Pagu, dok eji livadarki više odgovara obližnje Malo blato, ali i kako u se u potrazi za kolonijama male čigre treba otisnuti na more i uputiti k otočićima Mišnjak i Mali Brušnjak kod Paga, Kurjak i Šip kod Oliba ili Lagnjići kod Dugog otoka. U potrazi za svima njima, kao i mnogim drugim pticama, čitatelju će pomoći karta koja se nalazi na kraju knjige, kao i to što je uz svaku vrstu na pregledan način naznačeno u kojim ju se mjesecima može zateći.
Istraživanja za očuvanje bioraznolikosti Velikog i Malog blata

„Drago mi je što Svjetski dan močvarnih staništa ove godine Zadarska županija i JU NATURA-JADERA mogu obilježiti predstavljanjem knjige koja prikazuje ornitološko bogatstvo ove županije. Knjiga je plod dugogodišnjeg rada, obilaska terena i stručnog iskustva autorice Morane Bačić, stručne voditeljice u našoj ustanovi. Njezina edukativna vrijednost svakako jest u tome da se čitatelj upozna s vrstama ptica koje gravitiraju vodenim, močvarnim i muljevitim područjima, ali i - što je jednako važno, u tome da razumije zašto ova rijetka staništa moramo očuvati. Naša ustanova NATURA-JADERA upravlja s 13 zaštićenih područja u Zadarskoj županiji, među kojima su i dva ornitološka rezervata Kolanjsko blato - Blato Rogoza, te Velo i Malo blato kod Povljane. Također, u sklopu Europske mreže Natura 2000 upravljamo i s 86 područja ekološke mreže. Time je NATURA-JADERA nadležna za čak tri četvrtine (73,41 %) ukupne površine zaštićenih područja i područja ekološke mreže unutar Zadarske županije što je veliki i odgovorni zadatak“, rekao je Damir Perić, ravnatelj JU NATURE-JADERE.
Na lokalitetu Velo i Malo blato kod Povljane na otoku Pagu u tijeku je i provedba projekta „CREW – koordinirano upravljanje močvarnim staništima“ u kojem JU NATURA-JADERA sudjeluje u svojstvu partnera. Projekt, ukupne vrijednosti 1.836.947,50 eura, sufinanciran je s 85 % sredstava iz Interreg programa Italija-Hrvatska, iz prioritetne osi za zaštitu i obnovu bioraznolikosti. JU NATURI-JADERI projektom je osiguran iznos od 188.975,00 eura za provedbu znanstvenih istraživanja te umrežavanje dionika zainteresiranih za očuvanje bioraznolikosti ovog značajnog močvarnog staništa izuzetne biološke i krajobrazne vrijednosti.

Promatranje ptica za dulju sezonu

„Prema novijim istraživanjima, alternativni oblici turizma, poput ruralnog i ekoturizma rast će tri puta brže od klasičnoga masovnog turizma i očekuje se da će njihov udio na turističkom tržištu u Europi u sljedećih 20 godina biti veći od 20 posto. Jedan od odgovora na nove izazove je i stvaranje novih vrijednosti investiranjem u oblike turizma manjeg razmjera koji se temelje na jedinstvenoj prirodnoj i kulturnoj baštini. Jedan od takvih oblika turizma je svakako i promatranje ptica, odnosno birdwatching. Najznačajnija karakteristika ovog oblika turizma njegovo je odvijanje izvan glavne turističke sezone jer su ptice najaktivnije u proljeće, jesen i zimu, dakle za vrijeme turističkog zatišja. Upravo područje sjeverozapadne Dalmacije, Vranskog jezera, Paga i Ninske lagune tada mogu biti žarišta turističke ponude. Promatrači ptica većinom su obrazovani turisti, mahom visoke platežne moći, vrlo često menadžeri, bankari, intelektualci i sl. te su im motivi putovanja istraživanje, edukacija i uživanje u dostupnim aktivnostima i doživljajima, a sve u cilju ispunjenja potrebe modernog turista za osjećajem uzbuđenja i iznenađenja tijekom boravka u odredištu bez velikih gužvi te na autentičnim i jedinstvenim mjestima na kojima je u velikoj mjeri sačuvana priroda“, istaknuo je Lovro Jurišić, pročelnik UO za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije.

Čuvajmo muljevite uvale
„U Hrvatskoj postoji preko 400 vrsta ptica, ali taj broj se konstantno mijenja zbog promjena u prirodi. Na te promjene, koje su najčešće uzrokovane ljudskim ponašanjem, posebno su osjetljiva močvarna područja. U Zadarskoj županiji, uz poznate ornitološke rezervate postoji veliki broj muljevitih uvala koje predstavljaju rijetka i vrijedna staništa za očuvanje ptica i prirode te nedovoljno prepoznat potencijal za posebni oblik turizma – promatranje ptica. Iz mog iskustva najčešća ideja kako iskoristiti te muljevite uvale je nasipavanje za potrebe parkirališta jer imaju nesreću da se često nalaze u pozadini neke plaže. Takav stav proizlazi iz neznanja o vrijednostima vlažnih staništa i vrsta koje na njih dolaze. Upravo zato je nastala ova knjiga koju je za početak dovoljno prelistati da se stekne dojam tog silnog bogatstva i ljepote koju imamo. Čitanjem zanimljivih činjenica i priča o pticama, nadam se da će ih čitatelji bolje upoznati, time i zavoljeti te na kraju i očuvati“, rekla je Morana Bačić, autorica knjige.

Knjiga se može besplatno preuzeti na mrežnoj stranici NATURE-JADERE javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, a uskoro će biti dostupna i u prostorijama TZ Grada Nina, TZ Grada Paga i TZ Općine Povljana.

Pročitano 1300 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA