Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježen spomendan rušenja franjevačkog samostana i crkve u Karinu

Posted On Subota, 13 veljače 2021 21:01

U Karinu je obilježena  28. godišnjica Dana sjećanja na razaranje franjevačkog samostana i crkve u Domovinskom ratu. Spomenik kulture nulte kategorije iz 15. stoljeća pobunjeni Srbi srušili su kao osvetu za poraz u Vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica.

Vijence su položili predstavnici postrojbi iz Domovinskog rata, Ministarstva hrvatskih branitelja, MORH-a, MUP-a, Zadarske županije te jedinica lokalne samouprave.

U ime Ministarstva branitelja vijenac je položila  izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Amalija Mišlov Blagojević, u ime Ministarstva obrane izaslanik  ministra obrane RH te načelnika Glavnog stožera OSRH-a  zapovjednik 93. krila HRZ-a pukovnik Krešimir Ražov te u ime   PU Zadarske  načelnik PP Benkovac Marijo Brzoja. Počast je odao i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnici Benkovca i Obrovca Tomislav Bulić i Ante Župan te zamjenik načelnika općine Bibinje Šime Sekula.

Svetu  misu  za Domovinu u župnoj crkvi  predslavio je  fra Žarko Maretić, bivši provincijal . Liturgijske dijelove pjeva je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.

Temperatura ispod nule i oštra velebitska bura nisu spriječile branitelje i izaslanstva da se prisjete bezumnog kulturocida pobunjenih Srba iz 1993. godine. „Šest stoljeća je franjevački samostan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije bio u Karinu“, kaže gvardijan fra Petar Klarić dodajući kako su godine 1429.  ovdje došli franjevci, a samostan je u znak osvete za Maslenice razoren, opljačkan i uništen.

„Franjevci su protjerani i ranije, još u ljeto 1991., ali vratili su se u Karin 1997., a potom se prionulo obnovi samostana.

Godine 2006., na Gospu od Anđela, 2. kolovoza je samostan blagoslovljen, crkva je posvećena i stavljen je na raspolaganje vjernicima.“, rekao je fra Petar Klarić.

Pročitano 693 puta

Zadnje objave

Svečanosti službenog otvaranja nazočili su i svi hrvatski župani
srpnja 27, 2022

Župan Longin na svečanom otvaranju Pelješkog mosta

Dugo vremena jedan projekt nije tako ujedinio Hrvatsku i učinio ponosnima njezine građane…
srpnja 21, 2022

Županija i ove godine dodijelila milijun kuna za ruralni razvoj: Naši su proizvođači napravili impresivan pomak u kvaliteti i marketinškoj prepoznatljivosti

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije i ove je godine…
srpnja 20, 2022

Osigurano 500 tisuća kuna za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti mikro poduzetnicima na području Zadarske županije

Zadarska županija nastavlja s poticanjem poslovne aktivnosti pa je objavila Javni poziv…
U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90 milijuna kuna
srpnja 07, 2022

Radovi u tijeku: Sali će dobiti proširenu luku vrijednu 90 milijuna kuna

U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA