Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Predstavljen projekt „Telemedicina u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske“

Posted On Utorak, 20 travnja 2021 14:02

Zadarska i biogradska bolnica uskoro bi trebale biti uključene u mrežu telemedicinskih usluga koja će i žiteljima udaljenih dijelova županije omogućiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu - najavila je danas u Zadru ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević predstavljajući projekt „Telemedicina u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske“ . Prezentacija je održana  u Velikoj vijećnici Doma zadarske županije ravnateljima zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Zadarska županija .

Navela je da  će ovom mrežom biti spojene sve ispostave županijskih domova zdravlja : „Opća bolnica Zadar ima telemedicinski centar, kao i ona u Biogradu. Projektom želimo spojiti sve ispostave domova zdravlja kako bi se kardiološke usluge telekardiologijom mogle pružati u Biogradu, Gračacu, Obrovcu, Benkovcu, cijeloj županiji. Na taj način da građani ne dolaze u bolnicu, ne idu na put, ne troše na put i slobodne dane i na taj način u konačnici se smanjuju liste čekanja. Nakana je to napraviti i s rendgen-uslugama. Županija će s ravnateljima predložiti mrežu, nama proslijediti prijedlog i mi ćemo to uvrstiti u projekt i očekujemo da ćemo uspostaviti cijelu HELP-Net mrežu, kroz 3 mjeseca“ - kazala je saborska zastupnica Maja Grba-Bujević  koja je nakon prezentacije u Zadarskoj županiji u pratnji župana Božidara Longina i ravnatelja Opće bolnice Zadar Željka Čuline  obišla uređaj za tretman infektivnog otpada  u Općoj bolnici  Zadar.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina ovom je prigodom istaknuo kako je zadarska bolnica jedina zdravstvena ustanova  na Jadranu koja posjeduje uređaj za zbrinjavanje infektivnog otpada i jedna od rijetkih u Hrvatskoj  : „Infektivni otpad je u pandemiji porastao 10 puta. Išli smo u nabavku uređaja,  a u veljači je počeo  s radom. Radi u ciklusima, u jednoj smjeni može zbrinuti oko 200 kg inf. otpada koji postaje za 75 posto manji i za 25 posto je manja težina ,a što dovodi do ušteda. Jedina smo zdravstvena ustanova na ovom dijelu Jadrana, jedna od rijetkih bolnica u Hrvatskoj koja posjeduje taj aparat.“

„U početku 2019. i 2020. mjesečno smo imali troškova 30-ak tisuća kuna, da bi u prvom mjesecu ove godine oni narasli na 230 tisuća kuna i u porastu su“ - kazao je dr Čulina ilustrirajući porast troškova za zbrinjavanje infektivnog otpada u pandemiji koronavirusa . Još je jednom naglasio kako će bolnica  nabavom ovog uređaja znatno uštedjeti i zbrinuti infektivni otpad.

Župan Božidar Longin rekao je kako se uslugama koje nudi pacijentima Zadarska bolnica uzdigla na razinu KBC-a, a o tome svjedoči i uređaj za zbrinjavanje infektivnog otpada, jedinog takvog u bolnicama na našoj strani jadranske obale, a i jednoga od nekoliko u cijeloj Hrvatskoj.

„Radimo sve preduvjete da Zadar postane snažan regionalni zdravstveni centar. Dugo smo čekali na zgradu Poliklinike, ali sada stvarno možemo biti ponosni na nju. U zgradu Poliklinike, samo u zdravstvenu opremu do sada je uloženo preko 50 milijuna kuna. Značajno je podignut standard usluga te osigurani bolji uvjeti kako pacijentima tako i djelatnicima. Uskoro će useliti i hitna pomoć te dio ambulanti Doma zdravlja, a radovi na izgradnji dnevnih bolnica napreduju“ rekao je župan Longin dodajući kako je  ponosan  na napredak naše bolnice i sve njene djelatnike.

Pročitano 782 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA