Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Opća bolnica Zadar među prvima u Hrvatskoj isplatila razliku plaće djelatnicima

Posted On Petak, 28 svibnja 2021 19:11

Opća bolnica Zadar od četvrtka, 27. svibnja krenula je s isplatom razlike plaće svojim djelatnicima za ostvarene prekovremene sate. OB Zadar među prvim je zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj koja je isplatila svoje djelatnike temeljem zaključenih pojedinačnih izvansudskih nagodbi s radnicima.

Podsjetimo, riječ je o razlici plaće koja nije isplaćena radnicima temeljem Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja (NN-143/13) te Dodatka I. Ugovoru (NN-29/18) i Dodatka II. Ugovoru (NN-92/19), u razdoblju od 1. prosinca 2013. godine do 31. ožujka 2020. godine. Isplata je izvršena temeljem zaključenih pojedinačnih izvansudskih nagodbi s 950 djelatnika zadarske bolnice.

„Radi se o prvoj skupini radnika čija su  potraživanja po citiranim stavkama manja od 10 tisuća kuna. Ukupno je isplaćeno 1.858.829,00 kuna za 792 djelatnika. U narednom razdoblju bolnica će isplatom obuhvatiti i radnike čiju su potraživanja s iste osnove veća od 10 tisuća kuna“, najavljuje ravnatelj OB Zadar Željko Čulina uz zahvalu resornom ministarstvu koje je osiguralo financijska sredstva za isplatu dugovanja radnicima.

Podsjetimo, Ministarstvo zdravstva je zadarskoj bolnici u dvije tranše osiguralo 29,6 milijuna kuna za pokrivanje dugova, odnosno troškova nabavke lijekova i medicinske opreme.

„Prema kolektivnom ugovoru radnicima u zdravstvu pripada pravo na uvećanje plaće za posebne uvjete rada i pravo na uvećanje za odgovornost za život i zdravlje ljudi i za sate ostvarene u prekovremenom radu. Odluka Vrhovnog suda obvezuje poslodavca na isplatu krivo obračunatih prekovremeni sati. Ravnatelj Opće bolnice Zadar, dr. Željko Čulina je sa svojim zaposlenicima, u dogovoru sa sindikatima sklopio nagodbu o isplatama netočno obračunatih prekovremenih sati. Ovog je tjedna svoju razliku dobilo 80% zaposlenika Opće Bolnice Zadar, odnosno isplaćena je prva dionica dogovorene nagodbe“, istaknula je Katija Nikpalj, povjerenik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi za OB Zadar.

Zadovoljni su i Hrvatskom strukovnom sindikatu medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

„Moramo naglasiti da je dr. Čulina jedan od prvih ravnatelja koji je ponudio nagodbu svojim zaposlenicima i još u studenom imao točan izračunat iznos prekovremene razlike za svakog zaposlenika. S obzirom na poteškoće u zdravstvenom sustavu, uzrokovanih prvenstveno problemima pandemijom koronavirusa, isplata je kasnila. Čim su se stvorili uvjeti, ravnatelj je naložio isplatu“, kazala je Dragana Čupić, povjerenica tog sindikata za Opću bolnicu Zadar.

Pročitano 1621 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA