Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana komemoracija za Danijela Telesmanića - Dida

Posted On Četvrtak, 24 lipnja 2021 18:34

Na Sveučilištu u Zadru održana je komemoracija za pukovnika Danijela Telesmanića Dida, legendarnog ratnog zapovjednika 7. domobranske pukovnije Zadar, koji je preminuo u ponedjeljak u 82. godini nakon duge i teške bolesti.

Počast legendarnom zapovjedniku na Sveučilištu su uz članove obitelji odali njegovi prijatelji i suborci predvođeni generalom Antom Gotovinom., a prigodnim govorima od Telesmanića su se oprostili su se brigadir Danijel Kotlar, još jedan ratni zapovjednik 7. Domobranske te župan Božidar Longin.

- I ti si se Dide, priključio hrvatskoj gardi nebeskoj. Tebe i našeg Đovanija na isti dan izgubili su Zadar i Hrvatska. Ratovati s Didom bila je privilegija i velika odgovornost. Bio je dio garde koja je ispisala najveće trenutke hrvatske države, u isto vrijeme dobar i plemenit, brižan prema suborcima. Posljednji put kad sam ga čuo prije nekoliko dana, kada je bio na kisiku u bolnici, rekao je da sve pozdravim. Prvi put nije rekao "vidimo se", kazao je u svom govoru Danijel Kotlar.

Nadimak Did dobio je za vrijeme rata, kada je unuk iz Amerike nazvao zapovjedništvo i tražio svog dida, rečeno je na komemoraciji.

- Postoje neki ljudi koji u sebi nose karizmu vođe. Did je bio primjer osobe kod koje se karizma vođe sljubila s voljom i snagom velikog ratnika i, prije svega, toplog i dragog čovjeka. Danijel Telesmanić - Did otišao je unatoč snažnom srcu i čvrstoj volji za životom jer ponekad neke bitke postanu preteške čak i za najhrabrije kao što je bio naš Did, istaknuo je župan Longin.

Ispraćaj je održan danas u 15 sati na Gradskom groblju u Zadru, misa zadušnica je u 18 sati u crkvi Sv. Šime, a pogreb će biti sutra na njegovom rodnom Olibu.

Pročitano 450 puta

Zadnje objave

listopada 01, 2022

Zadarska županija odobrila sredstva za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima

Na Javni poziv za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području…
Javna priznanja za 2022. godinu
rujna 29, 2022

Dan Općine Preko: Ugljanci dobili novouređeni društveni dom

Otvorenjem novoobnovljenog Društvenog doma, svečanom sjednicom Općinskog vijeća i…
Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše, jedriličare Šimu i Mihovila Fantelu te hrvača Roka Striku
rujna 28, 2022

Primanje za brončane sportaše – braću Fantela i Roka Striku

Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše koji su…
rujna 27, 2022

Zadarska županija dodijelila 500 tisuća kuna potpora mikro poduzetnicima

Nakon provedenog javnog poziva, ukupno su 33 mikro poduzetnika s područja Zadarske…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA