Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Financiranje razvoja zdravstvenog turizma moguće i EU sredstvima

Posted On Ponedjeljak, 28 lipnja 2021 10:10
U Centru za kreativne industrije održana je konferencija „Zdravstveni turizam kao prilika za strateški razvoj korištenjem EU sredstava“ U Centru za kreativne industrije održana je konferencija „Zdravstveni turizam kao prilika za strateški razvoj korištenjem EU sredstava“

U organizaciji Ureda zastupnika u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislava Sokola i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, u petak 25. lipnja u Centru za kreativne industrije u Zadru, održana je konferencija „Zdravstveni turizam kao prilika za strateški razvoj korištenjem EU sredstava“.

Cilj konferencije bio je kroz uvodna obraćanja i panel raspravu stručnoj i široj javnosti predstaviti mogućnosti koje pruža zdravstveni turizam kao odrednica strateškog razvoja.

Na zdravstveni turizam u Zadarskoj županiji osvrnula se i ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković.

„Zdravstveni turizam nije novost u Zadarskoj županiji, on postoji tu desetljećima – svojevrsni zdravstveni turist, a da to nije niti znao, bio je svaki onaj turist koji se u Nin, Pagu ili Ljupču namazao ljekovitim blatom i često izazivao čuđenje kod lokalnog stanovništva. No, ono što je ključno i što želimo promijeniti je motivacija - naime motiv tih turista za dolazak u našu županiju nije bilo to ljekovito blato. Pretvaranjem tih prirodnih potencijala koje Zadarska županija neupitno ima - u prilike, želi se postići strateški cilj u kojem će primjerice kvalitetna i cjelovita rehabilitacija u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd ili ljekovito ninsko i paško blato biti razlog dolaska turista u našu županiju.”

Župan Božidar Longin najavio je da planiramo razvijati zdravstveni turizam, jer tu vidimo veliku priliku za dodatan iskorak u kvaliteti ponude i prvenstveno, za produljenje turističke sezone.

„Izgradnjom nove Poliklinike u Zadru dobili smo nove prostore, koje ćemo iskoristiti za dodatne zdravstvene sadržaje i usluge te od naših ustanova namjeravamo stvoriti jedan snažan zdravstveni regionalni centar. Također, priliku za razvoj zdravstvenog turizma vidimo i u daljnjem razvoju Specijalne bolnice u Biogradu čiju djelatnost želimo proširiti i oplemeniti dodatnim sadržajima“, istaknuo je župan te dodao da je jedan od ciljeva da dugogodišnju tradiciju i kvalitetnu reputaciju ove bolnice u ortopediji iskoristimo za dodatan iskorak u rehabilitacijskom liječenju, ali i za razvoj zdravstvenog turizma, što je posebno atraktivno stranim gostima jer je kod nas liječenje cjenovno dostupnije nego u većem dijelu Europske unije.

„Svakako da mogućnost razvoja zdravstvenog turizma postoji i u drugim našim zdravstvenim ustanovama, poput Psihijatrijske bolnice Ugljan koja ima odličan položaj i dosta veliku površinu za potencijalnu izgradnju novih sadržaja. Isto tako, treba pohvaliti i aktivnosti Opće bolnice Zadar koja je s kruzerskim tvrtkama krenula pregovarati oko mogućnosti pružanja zdravstvenih usluga njihovim putnicima i osoblju. To je također jedan kvalitetan smjer u kojem se može razvijati zdravstveni turizam“, dodao je Longin.

Više o zdravstvenom turizmu kao prilici za strateški razvoj korištenjem EU sredstava govorio je hrvatski zastupnik u Europskom patlamentu Tomislav Sokol te je naglasio kako je za dodatni razvoj turizma u Hrvatskoj potrebno posebno raditi na uključivanju i promociji zdravstvenog turizma, posebno lječilišnog i wellness turizma, kao zasebnih industrija s visokim konkurentnim i inovativnim potencijalom.

„Nužna su ulaganja u kapitalne projekte specijalnih bolnica za medicinsku rehabilitaciju i lječilišta, specifičnu edukaciju zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja, sustavnu promociju, akreditaciju i certifikaciju usluga kako bi dodatno poboljšali status Hrvatske na mapi zemalja koje nude medicinski turizam. Medicinski turizam može pomoći u smanjenju zdravstvenih troškova mjerama prevencije i s nižom farmaceutskom potrošnjom, a dodatno će poboljšati održivost i kvalitetu rada“, rekao je zastupnik Sokol naglašivši pritom važnost medicinskog turizma.

Dio konferencije billa je i panel rasprava na kojoj su, uz zastupnika Sokola, svoja iskustva i razmišljanja podijelili i Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta,  Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar, doc. dr. sc. Mate Car s Hrvatskog katoličkog sveučilišta te izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić sa Sveučilišta u Zadru.

Tijekom panela se moglo čuti kako je nužna pravodobna priprema projekta. Sredstva za razvoj zdravstvenog turizma osigurana su kroz Mehanizam za opravak i otpornost te kroz fondove EU u razdoblju 2021.-2027.

Pročitano 1604 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA