Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Projekt aglomeracije Zadar-Petrčane dobro napreduje

Posted On Ponedjeljak, 11 listopada 2021 14:35

Na današnjoj konferenciji za novinare posvećenoj aglomeraciji Zadar-Petrčane istaknuto je da ovaj infrastrukturni projekt koji je od strateške važnosti za RH odlično napreduje, a čijim će dovršetkom biti omogućeno unapređenje u području odvodnje i pročišćenje otpadnih voda na širem području grada Zadra.

Današnja konferencija za novinare bila je i  prilika za podsjetiti i na neke druge velike projekte koji mijenjaju Zadar i Zadarsku županiju. 

“Projekt odlično napreduje i više smo nego zadovoljni tempom radova” istaknuo je  direktor Odvodnje Grgo Peronja.

To je trenutno najveći projekt vodno-komunalne infrastrukture kojim će se izgraditi 17 crpnih stanica, a preko 5 i pol tisuća kućanstava dobit će priključak na odvodnju. 

Ovim je projektom predviđeno preko 5 tisuća priključaka koji će obuhvatiti oko 14 tisuća građana. Projekt je po Ugovoru o sufinanciranju potpisan na 567 milijuna kuna, no već sad znamo da će on biti skuplji za otprilike 23 %, pa će mu cijena ići i preko 700 milijuna kuna“ rekao je Peronja.

Istaknuo je kako je u tijeku i još jedan važan dio ovog velikog projekta, a to je  dogradnja uređaja za pročišćavanje Centar.

Projektom će se između ostalog kroz smanjenje ispuštanja otpadnih voda u okoliš, podzemne i priobalne vode, dodatno unaprijediti do sada postignuta zadovoljavajuća razina čistoće okoliša i mora.

Koliko je ovaj projekt važna za zaštitu okoliša istaknuo je i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović:

S aspekta zaštite okoliša ovo je iznimno važan projekt. Dakle 102 kilometra novih odvodnih cijevi, to je uistinu impresivna brojka. I to vas svrstava u neku zelenu priču u budućnosti po završetku ovog projekta

Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane  je krenuo u lipnju 2019. godine, a trebao bi biti gotov do kraja 2023. godine.

Ovim projektom riješit će se i pitanje smrada zadarskog Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, podsjetio je zadarski gradonačelnik Branko Dukić:

„Vjerujemo da ćemo kroz godinu dana od početka radova imati čišći zrak u tom predjelu“, rekao je Dukić.

No to je tek jedna od 6 aglomeracija koje se rade ili planiraju izgraditi na području Zadarske županije vrijednih milijarde kuna, većinom europskog novca. No ne rješava se samo pitanje odvodnje već i vodovodne mreže istaknuo je  župan Božidar Longin koji je ujedno i član UV Hrvatskih voda:

„Često ističemo kako je upravo izgradnja vodovoda i odvodnje ključ razvoja turizma i to je meni osobno jedan od glavnih ciljeva u mandatu kao župana, kao i našeg tima.

Zadarska aglomeracija, uz Aglomeraciju Privlaka-Nin-Vrsi, nastavila je niz infrastrukturnih radova koji su Zadarsku županiju opet pretvorili u veliko gradilište.

Te dvije aglomeracije u vrijednosti su milijardu kuna, a uskoro očekujemo i potpisivanje ugovora za još tri velike aglomeracije na području naše županije - Biogradska rivijera, Preko – Kali i Bibinje – Sukošan.

Usporedno s time pripremamo i projektnu dokumentaciju za aglomeraciju koja će pokriti zaleđe naše županije, ali i za vodovodizaciju preostalog dijela zadarskih otoka, koji je ključ ostanka na otocima, jer voda je - izvor života.

Realizacijom svih navedenih projekata konačno će svi naši građani dobiti jednak standard komunalnih usluga.“, istaknuo je župan Longin dodajući  da je  riječ o značajnim sredstvima i vrlo opsežnim radovima što  ne bi bilo ostvarivo bez razumijevanja i angažmana Vlade RH, resornog Ministarstva te Hrvatskih voda.

Pročitano 907 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA