Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Sutra se obilježava 30 godina od škabrnjske tragedije u Domovinskom ratu

Posted On Srijeda, 17 studenoga 2021 14:12

Sutra Hrvatska obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Navršava  se 30 godina otkako je stanovništvo Škabrnje pobijeno, a selo razrušeno pod čizmom srbočetničkog agresora i Jugoslavenske narodne armije.

Na 18. studenoga 1991., srbočetnički agresor je uz pomoć JNA zvjerski ubijao civile i branitelje, a Škabrnju opljačkao, zapalio i porušio. Selo i malobrojni branitelji s jedne strane, 3 tisuće vojnika, 28 tenkova, topništvo i nebrojeni naleti zrakoplova s druge strane. U  rano jutro toga dana  dogodio se zločin pokolja 44 hrvatskih civila, uglavnom starije životne dobi, u njihovim domovima i dvorištima na njihovom kućnom pragu. U Domovinskom ratu ubijeno je 86 škabrnjskih branitelja i civila, a šestero ih je u poraću poginulo od mina.

Svima njima, ali i ostalim žrtvama Domovinskog rata sutra se odaje počast. Program obilježavanja počinje u 9 i 45 na ulazu u Škabrnju na predjelu zvanom Ambar. Nakon komemorativnog programa kolona sjećanja krenut će prema Spomen –obilježju masovne grobnice gdje će vijenac položiti izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih stradalnika Domovinskog rata. Svetu misu za sve stradale u Domovinskom ratu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodit će zadarski nadbiskup monsig. Želimir Puljić. Hodnjom „Korak po korak“ do mjesnog groblja sv.Luke nastavlja se program gdje će brojna izaslanstva odati počast žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Pročitano 115 puta

Zadnje objave

siječnja 06, 2022

Županova čestitka episkopu dalmatinskom povodom pravoslavnog Božića

U povodu pravoslavnog Božića koji se slavi u petak, 7. siječnja župan Božidar Longin…
siječnja 06, 2022

Župan Longin posjetio graničnu policiju: Sigurnost je brend Zadarske županije

Župan Božidar Longin i zamjenik župana Šime Vicković u pratnji načelnika Policijske…
Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine stiglo u Zadarsku županiju
prosinca 23, 2021

Betlehemsko svjetlo stiglo u Zadarsku županiju

Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine stiglo u Zadarsku županiju. Mladi izviđači iz…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA