Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Proračun Zadarske županije za 2022. godinu planiran je u iznosu od 1,5 milijardi kuna

Posted On Srijeda, 17 studenoga 2021 18:42

Proračun Zadarske županije za 2022. godinu planiran je u iznosu nešto većem od milijardu i 508 milijuna kuna. Povećanje je to od ukupno 67 milijuna kuna ili 4,6% u odnosu na plan za 2021. Godinu, rečeno je na javnoj sjednici Kolegija župana održanoj u srijedu, 17. Studenog 2021.

„Pred nama je jedan proračun koji je razvojni, socijalno osjetljiv, a istovremeno u skladu s aktualnom situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa.“, rekao je župan Božidar Longin dodajući da su  se u proračunu nastojala  osigurati dodatna sredstva  zdravstvenim ustanovama, a istodobno osigurati sredstva za brojne investicije i razvojne projekte te provođenje aktivnosti i programa po našim upravnim odjelima.

Prijedlog proračuna izrađen je sukladno predviđenom rastu BDP-a od 6,6 % za sljedeću godinu i s obzirom na smanjene gospodarske aktivnosti u uvjetima pandemije.

Kako je pojasnila resorna pročelnica Bibijana Baričević od planiranog proračuna  najveći dio ide na  na transfer sredstava iz državnog proračuna za rad zdravstva, školstva i drugih javnih potreba. Za ustanove u zdravstvu i socijalnoj skrbi ide čak 827 milijuna kuna, za školstvo nešto preko 400 milijuna, a za ostale korisnike sustava Riznice (AGRRA, Inovacija, Natura Jadera, Zavod za prostorno uređenje, Zadra Nova, Narodni muzej i Kazalište lutaka) 48,5 milijuna kuna.

Kada se sve svede na novac kojim županija upravlja, ostaje se na 284 milijuna kuna, od čega su izvorni prihodi županije 137 milijuna pa će se Zadarska županija za realizaciju nekih projekata  u njoj zadužiti za oko 30 milijuna. Uz manja izdvajanja za SŠ Biograd, Zavod za hitnu medicinu, Medicinsku školu Ante Kuzmanića i biogradsku Ortopediju, najveći iznos od 23,35 milijuna kredita planira se utrošiti za uređenje, adaptiranje i opremanje poslovnih zgrada na adresi Ivana Mažuranića u kojima će se na jednom mjestu nalaziti sve županijske službe.

U ovoj godini financirat će se dva regionalna centra kompetentnosti - izgradnja nove automehatroničarske radionice u SŠ Vice Vlatkovića (42 milijuna) i zgrada Medicinske škole (40 milijuna), s osposobljavanjem djelatnika, izgradnja dnevnih bolnica sa 30,2 milijuna kuna, provedba projekta Stream (sprečavanje poplava na području Zadarske županije) sa 24,8 milijuna kuna, izgradnja skloništa za životinje u iznosu od 10,7 milijuna kuna, itd.

Najveće povećanje u socijalnoj komponenti bit će 4,2 milijuna kuna za smještaj starijih osoba u privatnim domovima. U kulturi se planira 4,6 milijuna za Kazalište lutaka Zadar te 3,8 milijuna za Narodni muzej Zadar.

Govoreći o proračunu župan Longin je rekao da će se uvesti  subvencija stambenih kredita za višečlane obitelji i za zdravstveni, znanstveni i IT sektor , Zadarska županija će  sufinacirati  otvaranje Start up tvrtki,  izgradnju dječjih igrališta u županiji, ukupno 40 kroz četiri godine .  Dodao je kako će se povećati subvencije za privatne domove za starije i nemoćne s 500 na 800 kuna, a krenut ćemo i u realizaciju izgradnje novih domova i to u Poličniku i Sv. Filipu i Jakovu, nove uz novi Hospicij u Babindubu.

„Nakon što smo ove godine dovršili sustave navodnjavanja Smilčić i Lišansko polje, iduće godine očekujemo završetak sustava navodnjavanja Donja Baštica, dovršetak Centra izvrsnosti Cerovačke špilje u Gračacu, ali i početak izgradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku.

Predvidjeli smo i sredstva  za izgradnju novog Skloništa za životinje, a već su počeli radovi na izgradnji pristupne ceste. Županija je do sada u taj projekt uložila 570.000 kuna, a izgradnju i sam rad Skloništa planiramo financirati zajedno s našim gradovima i općinama.“, dodao je još župan Longin govoreći o proračunu za iduću godinu.

Pročitano 355 puta

Zadnje objave

siječnja 06, 2022

Županova čestitka episkopu dalmatinskom povodom pravoslavnog Božića

U povodu pravoslavnog Božića koji se slavi u petak, 7. siječnja župan Božidar Longin…
siječnja 06, 2022

Župan Longin posjetio graničnu policiju: Sigurnost je brend Zadarske županije

Župan Božidar Longin i zamjenik župana Šime Vicković u pratnji načelnika Policijske…
Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine stiglo u Zadarsku županiju
prosinca 23, 2021

Betlehemsko svjetlo stiglo u Zadarsku županiju

Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine stiglo u Zadarsku županiju. Mladi izviđači iz…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA