Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježena 29. obljetnica VRO Maslenica

Posted On Nedjelja, 23 siječnja 2022 11:27

U Zadru i Zadarskoj županiji obilježena je 29. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Maslenica, oslobodilačke akcije koja je započela u rano jutro 22. siječnja 1993.godine

U programu je sudjelovao potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je zahvalio braniteljima i obiteljima koji su izgubili svoje najmilije u ovoj akciji.

„Iznimno je važno obilježavati ove obljetnice iz Domovinskog rata kao podsjetnik da sloboda koju danas imamo nije darovana. Ona je plaćena krvlju. Hrvatski branitelji su najsnažniji temelj samostalne i suverene Hrvatske“, poručio je Medved.

Ministar hrvatskih branitelja podsjetio je kako je VRO Maslenica bila prekretnica u Domovinskom ratu.

„Bila je to snažna poruka prvo našem narodu da su naša vojska i policija, naše oružane snage, kadre osloboditi svaki pedalj naše zemlje, poruka cijelom svijetu da smo izgradili snažnu oružanu silu, ali i posebna poruka neprijatelju da ćemo to učiniti, kao što smo učinili 95 u Oluji te 98 mirnom integracijom u Vukovaru“, istaknuo je Medved.

Središnji program obilježavanje 29. obljetnice VRO Maslenica započeo je budnicom Gradske glazbe Zadar ulicama grada te odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca na Gradskom groblju te spomen obilježju 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi u Ulici Ante Starčevića. Uslijedio je program u parku u uvali Jazine kod spomenika "Kocke" u kojem su sudjelovali Klapa HRM Sveti Juraj i policijska klapa Sveti Mihovil.

Brojna izaslanstva među kojima i izaslanstvo Zadarske županije predvođeno županom Božidarom Longinom položila su ruže u znak sjećanja na sve poginule branitelje. U ime predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH počast je odao njegov izaslanik general-pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednik Zapovjedništva za potporu.

Spomenik u Jazinama i Forum povezao je mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama, sudionicama VRO Maslenica uz pratnju Orkestra OSRH i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Nakon svete mise za Domovinu u crkvi Sv.Šime uslijedilo je odavanje počasti poginulima na spomen obilježju 3. Gardijske brigade „Kune“ u Kašiću, 4. gardijske brigade „Pauci“ u Islamu Latinskom te kod spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica. Nakon više godina ponovno je služena sveta misa u crkvici Sv. Frane na Podpragu.

Pročitano 320 puta

Zadnje objave

svibnja 10, 2022

Evakuacija turista i gašenje požara u kampu Zaton

Zadarska županija u sklopu provedbe projekta FIRESPILL – (Fostering improved reaction of…
svibnja 02, 2022

Čestitka župana Longina povodom Ramazanskog bajrama

Povodom prvog dana Ramazanskog bajrama, župan Božidar Longin uputio je čestitku glavnom…
Dom Zadarske županije posjetili su učenici triju četvrtih razreda OŠ Petra Preradovića u pratnji svojih učitelja
travnja 29, 2022

Župan primio četvrtaše iz OŠ Petra Preradovića

U četvrtak, 28. travnja, Dom Zadarske županije posjetili su učenici triju četvrtih…
travnja 29, 2022

Dodjela potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2022. godinu

Dana 22. veljače 2022. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA