Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Ministar Butković najavio nove infrastrukturne projekte u Zadarskoj županiji: Prioritet četverotračna cesta od spoja Zadar 1 do grada

Posted On Ponedjeljak, 24 siječnja 2022 16:34
Zajednička fotografija na gradilištu zadarske rive Zajednička fotografija na gradilištu zadarske rive

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Domu Zadarske županije sastao se sa županom Božidarom Longinom na temu realizacije cestovnih projekata u Zadarskoj županiji. Uz ministra, sastanku su nazočili državni tajnik Josip Bilaver, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik Uprave HŽ infrastrukture Ivan Kršić, gradonačelnik Zadra Branko Dukić te direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić.

Župan Longin zahvalio je ministru i suradnicima na konstruktivnom sastanku o infrastrukturnim projektima važnima za Zadarsku županiju.

„U tijeku su izmjene županijskog Prostornog plana pa smo definirali prioritete cestovnih pravaca, željeznice, Zračne luke Zadar i lučkog prometa. Imamo odličnu suradnju s ministarstvom i ovo je vrlo značajan sastanak za buduće projekte koje planiramo provesti“, istaknuo je župan Longin dodavši da je kao glavni prioritet u cestovnoj povezanosti dogovoreno povezivanje spoja Zadar 1 s gradom Zadrom četverotračnom brzom cestom.

„Postoji prostorno-planska dokumentacija i Hrvatske ceste će krenuti u projektiranje čitave dionice. Riječ je o projektu koji će zahtijevati nekoliko stotina milijuna kuna međutim mi ćemo krenuti u njegovu izgradnju u nekoliko faza i dat ćemo apsolutni prioritet tom projektu“, najavio je ministar Butković koji je obećao i financijsku pomoć u izgradnji 20 milijuna kuna vrijedne spojne ceste prema budućem Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje, a najavio je i nastavak projekta izmještanja željezničke pruge iz Bibinja, odnosno izgradnje novog spoja iz luke Gaženica prema Zračnoj luci Zadar.

"Za to će biti potrebno oko pola milijarde kuna. HŽ Infrastruktura će u roku od mjesec dana raspisati natječaj za izradu cjelokupne projektne dokumentacije, a za samu realizaciju ćemo tražiti pomoć iz europskih sredstava", najavio je ministar Butković. Naglasio je kako je njegovim zalaganjem, kao i zalaganjem vodstva Zračne luke te državnog tajnika Josipa Bilavera u Nacionalni program oporavka i otpornosti uvršten projekt proširenja stajanke i izgradnje elektrane vrijednosti oko 70 milijuna kuna.

„Stoga smo razgovarali i o priključenju Zračne luke Zadar na postojeću četverotračnu brzu cestu. Hrvatske ceste će paralelno izgraditi i taj dio kako bi se rasteretila postojeća prometnica“, ustvrdio je Butković koji se dotaknuo i lučke infrastrukture najavivši da će prioriteti za naredno razdoblje biti luke u Biogradu i Preku.

„Uz trajektnu luku Tkon kao prvi projekt financiran europskim sredstvima te luku Sali koja se izvodi, veseli me da projekt obnove obale u Zadru jako dobro napreduje. Riječ je o jako bitnim projektima u izgradnji lučke infrastrukture, a Zadarska županija je tu jedna od uspješnijih“, zaključio je ministar koji je po završetku sastanka u Domu županije obišao radove na obnovi zadarske rive.

Pročitano 290 puta

Zadnje objave

svibnja 10, 2022

Evakuacija turista i gašenje požara u kampu Zaton

Zadarska županija u sklopu provedbe projekta FIRESPILL – (Fostering improved reaction of…
svibnja 02, 2022

Čestitka župana Longina povodom Ramazanskog bajrama

Povodom prvog dana Ramazanskog bajrama, župan Božidar Longin uputio je čestitku glavnom…
Dom Zadarske županije posjetili su učenici triju četvrtih razreda OŠ Petra Preradovića u pratnji svojih učitelja
travnja 29, 2022

Župan primio četvrtaše iz OŠ Petra Preradovića

U četvrtak, 28. travnja, Dom Zadarske županije posjetili su učenici triju četvrtih…
travnja 29, 2022

Dodjela potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2022. godinu

Dana 22. veljače 2022. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA