Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Prije 30 godina akcijom Jaguar oslobođeno brdo Križ

Posted On Petak, 20 svibnja 2022 21:56
Danas je na brdu Križ svečanom akademijom obilježen dan kada je oslobođena ta važna strateška točka Danas je na brdu Križ svečanom akademijom obilježen dan kada je oslobođena ta važna strateška točka

Trideset je  godina  prošlo od  oslobodilačke operacije brda Križ kada je Hrvatska vojska osvojila snažno neprijateljsko uporište, čime je smanjen pritisak na Zadar i osiguran promet Jadranskom magistralom te osigurana značajna strateška pozicija za daljnja djelovanja, što će se kasnije posebno vidjeti u operaciji Maslenica.

Danas je na brdu Križ svečanom akademijom obilježen dan kada je oslobođena ta važna strateška točka u akciji nazvanoj Jaguar koja je snažno motivirala pripadnike HV-a. Poslije pet dana borbi 22. svibnja 1992. godine postrojbe 159. brigade Hrvatske vojske zauzele su brdo Križ, dominantan položaj u zaleđu Bibinja i Sukošana. Uspjeh ove vojne akcije bio je od velikog značaja za provođenje budućih oslobodilačkih operacija na tom dijelu bojišnice, prije svega Gusara (Maslenice) u siječnju 1993. godine.

Na današnjoj svečanosti, uz obitelji poginulih branitelja, ratne zapovjednike i sudionike akcije Jaguar nazočni su bili izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović, izaslanik ministra obrane, državni tajnik Branko Hrg,  župan Zadarske županije Božidar Longin s izaslanstvom, gradonačelnik  Grada Zadra Branko Dukić sa suradnicima, načelnik općine Bibinje Šime Sekula, načelnik PU zadarske Anton Dražina, osmaši iz Osnovne škole Stjepana Radića Bibinje te brojni predstavnici braniteljskih udruga.

Brdo Križ bilo je uporište srpskih snaga s kojega je neprijatelj imao grad Zadar ‘na dlanu’ te istovremeno   blokirao promet prema jugu. Zadar je nakon operacije Jaguar ponešto odahnuo jer je uništeno mjesto odakle se  navodila topnička vatra po gradu te je oslobođen put prema jugu. Tih dana prisjetio se i ratni  zapovjednik 159. brigade, brigadir Frane  Šarić.

“Temeljna zadaća brigade je bila obrana grada Zadra i obalnih naselja. Radilo se o strateškoj obrani najplićeg dijela hrvatske bojišnice. Aktivnu obranu u zoni odgovornosti je brigada provodila od osnutka do njenog gašenja. Neprijateljsko uporište na brdu Križ bilo je stalna prijetnja destabilizaciji obrane brigade. Srpske snage su neprekidno djelovale s brda Križ po gradu Zadru i Jadranskoj magistrali te time nanosili gubitke u ljudstvu i veliku materijalnu štetu. Odlučili smo tome stati na kraj unatoč složenoj borbenoj situaciji te sam kao zapovjednik brigade dao zadaću neposredne pripreme oslobađanja brda Križ zapovjedniku 2. bojne Ivanu Vitanoviću. Dana 17. svibnja 1992. godine počeli smo akcijom kodne oznake Jaguar i uspješno je završili 22. svibnja 1992. godine”, rekao je Frane Šarić.

O tijeku i pojedinostima akcije govorio je zapovjednik 2. bojne 159. brigade HV-a Ivan Vitanović koji je, uz ostalo, ustvrdio da je presudni trenutak za uspješno okončanje akcije Jaguar bio pristanak neprijateljskih vojnika iz utvrde Križ na pregovore, 22.  svibnja 1992. godine.

„U večernjim satima nazirao se mogući kraj akcije, ali još uvijek je bila neizvjesna situacija. Nakon što sam dobio megafon, pozvao sam njihove vojnike na predaju uz jamstvo da će im se osigurati odlazak s osobnim naoružanjem prema Babundubu. Prema dogovoru otpratili smo ih do uništenog BOV-a u bibinjskom polju. Srpske snage s brda Križ su protjerane zauvijek. Od početka pa do samog kraja akcije Jaguar, sudionici akcije pokazali su veliku motivaciju, spremnost te iznimnu hrabrost i učinkovitost. Sve borbene zadatke su odradili u složenim i rizičnim uvjetima na bojišnici. Sretan sam i ponosan što sam imao upravo takve pripadnike postrojbe, a za njihov doprinos u akciji Jaguar  odajem im veliko priznanje“, istaknuo je Vitanović.

Župan Božidar Longin naglasio je kako su temeljito planiranje i taktika imali ključnu ulogu za uspjeh operacije te da sve to ne bi bilo moguće bez srčanosti i hrabrosti onih koji su plan proveli u djelo – hrvatskih branitelja.

„I baš zbog njih danas smo ovdje. Okupljanja poput ove akademije, a još više poput sinoćnje promocije knjige o vojnoj akciji Jaguar, ono su što je nužno kako bismo svima koji su sudjelovali u obrani suverenosti i teritorijalnog integriteta naše, tada mlade, države na dostojanstven način zahvalili, osobito onima koji su za našu slobodu platili najveću cijenu – svoj život. Povijest je dio našeg nacionalnog identiteta i stoga je od ključnog značaja za buduće generacije ne zaboraviti ju, već ju pamtiti, interpretirati, dokumentirati, a osobito iz nje nešto naučiti.  U ratu Domovina se voli oružjem, danas u miru, Domovina se voli pamćenjem prošlosti, ali poštenim i odgovornim radom za bolju budućnost“, rekao je župan Longin.

Nazočnima su se obratili i gradonačelnik Zadra Branko Dukić te državni tajnik Špiro Janović.

Na samom početku uz intoniranje himne, zastavu Republike Hrvatske podignuo je zapovjednik bibinjske satnije Vinko Šimunić-Bubanj.

Pročitano 1253 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA