Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Prva konferencija o mediteranskoj poljoprivredi “Dalmatinka”

Posted On Utorak, 24 svibnja 2022 13:01

Na Sveučilištu u Zadru danas je otvorena prva konferencija o mediteranskoj poljoprivredi “Dalmatinka” koja je  podijeljena u pet tematskih cjelina: „Poljoprivredna strategija Republike Hrvatske“, „Mediteranske kulture“, „Praktična rješenja za mediteransku poljoprivredu“, „Perspektive hrvatskog ribarstva“, te „Mladi poljoprivrednici, akademska zajednica i mediteranska poljoprivreda“. 

Konferenciju je otvorio državni tajnik Zdravko Tušek, a u ime Sveučilišta u Zadru obratila se rektorica prof.dr.sc. Dijana Vican, govorio je i dekan Agronomskog fakulteta profesor Ivica Kisić, a u ime Zadarske županije zamjenik župana Šime Vicković.  

Zamjenik župana Šime Vicković izrazio je zadovoljstvo  održavanjem ove konferencije koja će povezati stručnjake s područja poljoprivrede, ali i sve ostale dionike poljoprivredne zajednice, osobito OPG-ove, iznajmljivače na ruralnom području te iskusne poljoprivrednike.

„Naša je zemlja dio mediteranskog bazena. Oduvijek smo pripadali Mediteranu, kako po kulturi, načinu života, običajima, tako i po poljoprivredi. Poljoprivredne kulture, poput masline i vinove loze, koje su se ovdje od pamtivijeka uzgajale; uzgajale su se i u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Sjevernoj Africi, Francuskoj. Također, vezuje nas i ribarstvo, kozarstvo i ovčarstvo, kao i sirarstvo.

Tradiciju, dakle, imamo, i to vrlo bogatu. No u suvremenom svijetu to nije dovoljno. Potrebno je kontinuirano povezivati gospodarstvo i znanstveno-istraživački svijet, a s ciljem unapređivanja i tehnologije i metodologije, ali i vještina i znanja onih koji se poljoprivredom aktivno bave.“,  rekao je Šime Vicković.

“Mediteranska poljoprivreda stoljećima inspirira i hrani ljude. Danas smo ovdje kako bismo zajedno promicali u doba novih tehnologija i novih mogućnosti mediteransku poljoprivredu, definirali potencijale, a isto tako razmijenili mišljenja o stvaranju boljeg brend identiteta mediteranske poljoprivrede”, istaknuo je Predsjednik organizacijskog odbora Danijel Koletić iz agencije Apriori World.

Konferencija se održava u organizaciji Sveučilišta u Zadru te agencije Apriori World, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Zadarske županije

Pročitano 607 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA