Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Tkon dobio Interpretacijski centar pomorske baštine

Posted On Utorak, 12 srpnja 2022 16:30
U Tkonu je prigodom Dana općine i blagdana nebeskog zaštitnika sv. Benedikta svečano otvoren Interpretacijski centar Pomorske baštine U Tkonu je prigodom Dana općine i blagdana nebeskog zaštitnika sv. Benedikta svečano otvoren Interpretacijski centar Pomorske baštine

U Tkonu je prigodom Dana općine i blagdana nebeskog zaštitnika sv. Benedikta svečano otvoren Interpretacijski centar Pomorske baštine u sklopu projekta Arca Adriatica - Zaštita, promocija i valorizacija jadranske pomorske baštine.

Riječ je o svojevrsnom muzeju/galeriji koji će izlošcima, postavima i drugim aktivnostima aktivno angažirati i educirati lokalno stanovništvo, a ujedno predstavljati konkretan sadržaj kojim Općina Tkon i cijeli otok Pašman dobivaju sadržaj vrijedan posjeta kroz čitavu godinu.

Arca Adriatica je projekt prekogranične suradnje Italija – Hrvatska ukupne vrijednosti 3,16 milijuna eura u kojem sudjeluje deset partnera, od čega je za aktivnosti Općine Tkon osigurano 390 tisuća eura.

„Dočekali smo dan kad uranjamo u prošlost i neke davne, pomalo zaboravljene priče. Kada spominjemo i dičimo se liku i djelu sasvim običnog, ali velikog čovjeka. Pomorca, ribara, kalafata, težaka, baba i didova koji više nisu s nama, ali koje smo oživjeli kroz ovu priču o pomorskoj, etnološkoj i  kulturnoj baštini Općine Tkon. Priča je to ispričana od samih žitelja, slagalica sačinjena od prikupljenih fotografija, škrinja napunjena od predmeta iz konoba, podruma i nekih zamračenih, prašnjavih i najskrovitijih kutaka i ladica koje su kroz projekt Arca Adriatica dočekale svjetlo dana i postale dio ovog Centra“, kazao je općinski načelnik Anđelo Palaškov zahvalivši na aktivnom sudjelovanju mještanima Tkona koji su za postav Interpretacijskog centra na raspolaganje dali više od 100 predmeta iz obiteljskih riznica.

Prethodno je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su dodijeljena priznanja, koja su ove godine zaslužili otac Jeronim Adam Marin, prior benediktinskog samostana na Ćokovcu te Vojko Bobić, Stanislav Kuštera i Josip Smoljan.

U ime Zadarske županije obratio se zamjenik župana Šime Vicković istaknuvši, uz ostalo, da je nova trajektna luka Tkon, vrijedna više od 32 milijuna kuna, konkretan pokazatelj sinergije općinske, županijske i državne vlasti u uspješnom korištenju EU sredstava.

„Zajednički nam je cilj pomoći ovdašnjim žiteljima u namjeri da ostvare što sretniji i kvalitetniji život. U tom smislu moramo surađivati, promišljati o novim projektima, biti aktivni i činiti sve što je u našoj moći da bismo taj cilj ostvarili. Svakako vrijedi spomenuti da imamo velika očekivanja iz nove financijske omotnice EU, u kojoj je Hrvatskoj na raspolaganju gotovo 25 milijardi eura“, poručio je Vicković dodavši da je Tkonu, kao i većem dijelu županije ključan infrastrukturni projekt – izgradnja mreže vodovoda i odvodnje.

Projekt Aglomeracije biogradske rivijere, u koju je uključen i otok Pašman, trebao bi biti financiran u idućem programskom razdoblju EU-a.

Pročitano 1281 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA