Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

24. PagArtFestival – Muzika i priča

Posted On Ponedjeljak, 01 kolovoza 2022 15:02

Za svoje 24. izdanje PagArtFestival priprema četiri koncerta i jednu predstavu.

U glazbenom dijelu, festival ostaje vjeran svom konceptu ozbiljne glazbe u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku. Ovogodišnji program tradicionalno će se otvoriti 1. kolovoza recitalom pijanista Lovre Pogorelića, porijeklom Pažanina. U crkvi sv. Frane izvest će Transcendentalne etide F. Liszta koje predstavljaju sam vrh pijanističke literature i veoma se rijetko izvode, u Hrvatskoj gotovo nikad.

U istom prostoru 8. kolovoza nastupit će Vlorent Xhafaj s jednako rijetkim i uzvišenim programom od dvije suite za violončelo solo J. S. Bacha, uz koje će ovaj sjajni albansko-francuski violončelist izvesti i izbor iz 12 Capriccia za violončelo solo R. Matza.

12. kolovoza festivalski se program seli u crkvu Marijinog Uznesenja. pašku „Katedralu“, gdje će po prvi put na PagArtFestivalu nastupiti naši proslavljeni glazbenici, orguljašica Ljerka Očić i oboist Branko Mihanović. Odsvirat će program naslovljen Musica affettuosa s djelima baroknih majstora.

Za kraj ovogodišnjeg programa, PagArtFestival predstavit će mladog glazbenika, gitarista Luku Lovrekovića, koji će 17. kolovoza nastupiti u Starom Gradu Pagu, omiljenoj festivalskoj destinaciji gdje u kontemplativnoj atmosferi umjetnost blista pod zvijezdama.

Osim sjajnih glazbenih doživljaja, ovoga ljeta PagArtFestival donosi i priču Iluzije Ivana Viripajeva, u izvedbi dvoje mladih glumaca, Ane Pogorelić i Teodora Vinčića iz Srbije, uz originalnu glazbu i klavirsku izvedbu Katarine Ranković, također iz Srbije. Adaptaciju, režiju i scenografiju izradili su zajedničkim snagama, koreografiju potpisuju A. Pogorelić i T. Vinčić, a kostimografiju i vizual predstave Nina Pogorelić. Izvedba je zakazana za 3. kolovoza u Atriju Kneževog dvora.

Festival se odvija zahvaljujući potporama Zadarske županije, Grada Paga, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Turističkim zajednicama Grada Paga i Zadarske županije, uz podršku nadžupnog ureda Paga te brojne sponzore i donatore, u produkciji i organizaciji Umjetničke organizacije i Kazališne družine „Lovro&Nina“.

Lovro Pogorelić, umjetnički direktor festivala, velik u umjetničkom izričaju, ali skroman u riječima najave, odabrao je sljedeći citat kao uvod u ovogodišnje festivalsko izdanje:

„Postupaj prema umjetničkom djelu kao prema kraljeviću. Dopusti da se ono prvo obrati tebi.“ A. Schopenhauer

Pročitano 177 puta

Zadnje objave

listopada 01, 2022

Zadarska županija odobrila sredstva za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima

Na Javni poziv za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području…
Javna priznanja za 2022. godinu
rujna 29, 2022

Dan Općine Preko: Ugljanci dobili novouređeni društveni dom

Otvorenjem novoobnovljenog Društvenog doma, svečanom sjednicom Općinskog vijeća i…
Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše, jedriličare Šimu i Mihovila Fantelu te hrvača Roka Striku
rujna 28, 2022

Primanje za brončane sportaše – braću Fantela i Roka Striku

Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše koji su…
rujna 27, 2022

Zadarska županija dodijelila 500 tisuća kuna potpora mikro poduzetnicima

Nakon provedenog javnog poziva, ukupno su 33 mikro poduzetnika s područja Zadarske…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA