Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana radionica „Geoprostorne tehnologije u preciznoj poljoprivredi”

Posted On Petak, 30 rujna 2022 10:38

Na poljoprivrednom gospodarstvu poljoprivredne zadruge "MasVin - Maslina i vino" iz Polače u petak, 23.09.2022. godine održana je radionica na temu „Geoprostorne tehnologije u preciznoj poljoprivredi”. Glavni cilj bila je demonstracija primjene bespilotnih zrakoplova u praćenju nasada maslina. Radionica je zajednički organizirana od strane Sveučilišta u Zadru (Odjel za geografiju, Laboratorij za geoprostorne analize), Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek)  i Zadarske županije (Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove).

Demonstriran je postupak prijave i plana misije leta bespilotnog zrakoplova, vrste senzora za snimanje u poljoprivredi, aerofotogrametrijska obrada snimki te obrada gustog oblaka točaka. Kao vrsta senzora korištena je multispektralna kamera koja pruža uvid u ljudskom oku nevidljivi pojas elektromagentskog zračenja i samim time omogućuje drugačija i raznovrsnija istraživanja. Također korišten je i aero-laserski sustav (ALS) koji koristi infracrveni dio elektromagnetnog spektra i omogućuje kartiranje terena ispod vegetacije. Poljoprivrednicima je objašnjen postupak određivanja vegetacijskog potencijala temeljem vegetacijskih indeksa koji nastaju upravo iz kombiniranja različitih spektralnih kanala korištenog multispektralnog senzora,  postupak strojnog učenja i različitih topografskih pokazatelja. Klasificirana su i detektirana pojedinačna stabla maslina te su dane preporuke za budućnost, odnosno u smislu povećanja prinosa. Terensko predavanje izveli su prof. dr. sc. Mladen Jurišić, izv. prof. dr. sc. Ivan Plaščak i dr. sc. Dorijan Radočaj s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, dok su opremu demonstrirali članovi Laboratorija za geoprostorne analize (GAL-a) Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru.

GAL (GAL – Geospatial Analysis Laboratory), pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Ante Šiljega, okuplja interdisciplinarni tim znanstvenika iz različitih znanstvenih polja, a do uspostave Laboratorija došlo je apliciranjem na natječaj Hrvatske zaklade za znanost. Ukupna vrijednost projekta, pridodaju li mu se i nadovezujući „Projekti razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“ iznosi gotovo 3 milijuna kuna.  Neki od temeljnih ciljeva su provođenje znanstvenih istraživanja, primjena novih suvremenih znanja i primjena širokog spektra geoprostornih tehnologija u razvoju istraživačkih metoda.
Članovi GAL-a izv. prof. dr. sc. Ante Šiljeg, doc. dr. sc. Ivan Marić, dr. sc. Fran Domazetović, Lovre Panđa mag. geogr. i Rajko Marinović mag. geogr.  su prilikom demonstriranja ukazali na mnogobrojne prednosti uporabe geoprostornih tehnologija u poljoprivrednom sektoru i odgovorili na upite mnogih zainteresiranih sudionika.

Predstavnici Zadarske županije (Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove) Danijel Segarić, dipl. ing. i Katarina Skelin, dipl. ing. ukazali su na važnosti implementacije suvremene geoprostorne tehnologije u poljoprivrednoj optimizaciji, te najavili buduće suradnje i projekte.

.

Pročitano 744 puta

Zadnje objave

studenoga 23, 2022

NAJAVA 10. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

10. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 29. studenog…
studenoga 22, 2022

Predstavljanje projekata iz Programa INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014. -2020. u Ferrari (Italija) na SEALOGY-u

Projekti ARGOS - ShARed GOvernance of Sustainable fisheries and aquaculture activities as…
studenoga 17, 2022

TRADICIONALNA JELA ZADARSKE ŽUPANIJE, ODRŽANE RADIONICE PROJEKTA CUHaCHA

U Zadru je 12. studenog 2022. godine u okviru projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA