Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Projektom ECOWAVES postavljeni eko otoci i meteo stanica u Gaženici i Kalima

Posted On Srijeda, 23 studenoga 2022 15:53

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA u suradnji s Lučkom Upravom Jonskog mora - Lukom Taranto provodi projekt ECOWAVES u sklopu programa INTERREG ADRION 2014. - 2020. u području održivih regija. U sklopu projektnih aktivnosti održalo se predstavljanje eko otoka i meteo stanice za mjerenje kakvoće zraka koji su postavljeni u lukama Gaženici u Zadru i Vela Lamjana u Kalima.

„Glavni nam je cilj zaštita okoliša Jadranskog mora gdje su glavni rizici onečišćenja ilegalno odlaganje otpada s brodova, kao i neadekvatno upravljanje otpadom. U tu su svrhu nabavljeni mobilni ekološki otoci koji omogućuju njegovo selektiranje, recikliranje, a time i smanjenje troškova i količina otpada u samoj luci“, kazao je tom prigodom ravnatelj AGRRA-e Ivica Pintur.

Nabavljena je i meteo stanica koja mjeri kakvoću zraka.

„Kakvoća zraka utječe na ljudsko zdravlje i na okoliš. Visoko tehnološka oprema je vrijedna nešto manje od 700.000 kuna. Ovo je samo jedan od projekta koje ćemo u budućnosti provoditi zajedno s Lučkom upravom.“, dodao je Pintur te naglasio kako je značajnu potporu projektu dala i Zadarska županija.

„Uz zahvalu AGRRA-i što nas je uključila u projekt, moram istaknuti kako nam je on donio velike koristi. Detektirali smo nedostatke te smo napravili sve potrebne iskorake, program i nabavu potrebne opreme kako bi luku Gaženica napravili još boljom“, poručio je  ravnatelj Lučke Uprave Zadar Željko Knežević. Nabavljena meteo stanica je montirana na krovu zgrade.

„Podaci s meteo stanice bit će uskoro dostupni na našoj web stranici, a nabavljena je i senzorika kojom je moguće detektirati 4 različita štetna plina, pomična je i služit će za cijelo područje Lučke uprave. Dva eko otoka koristit će se u Gaženici i Lamjani kojima će se reciklirati različite vrste otpada“, rekao je Knežević te dodao kako je u sklopu Interreg Italija-Hrvatska projekta SUSPORT – SUStainable PORTs napravljena nadstrešnica sa solarnim panelima i baterijama za spremanje prikupljene energije te punjačem za električne automobile. Osim punjenja, putem solarnih panela će se dobiti oko 30 kW struje koja će se koristiti za osvjetljavanje luke Gaženica. Za realizaciju aktivnosti Lučka uprava je dobila 500.000 eura iz SUSPORT projekta.

Postavljanje mobilnih ekoloških otoka služi za selektivno odvajanje otpada. Izdvojenim sakupljanjem i odlaganjem otpada u ekološke otoke omogućuje se iskorištavanje tih sirovina te smanjenje količine otpada koji se odlaže u luci. Na taj se način postižu značajne uštede te se smanjuje negativan utjecaj na okoliš korištenjem postojećih sirovina i štednjom energije. Krajnji cilj je održivo gospodarenje otpadom u kojem se sav koristan otpad reciklira te se stavlja naglasak na važnost održivog upravljanja okolišem u skladu s prioritetima projekta.

Stalno rastuća koncentracija putnika u luci zahtijeva i sve veću brigu o kvaliteti zraka jer ona utječe na okoliš i u konačnici na zdravlje ljudi. Senzori za praćenje kvalitete zraka doprinijet će poboljšanju kvalitete zraka s ciljem smanjenja štetnih posljedica na okoliš, ljudsko zdravlje te povećanje ekološke održivosti lučkog područja.

„Projekt ECOWAVES vrijedan 2.114.750,00 eura će pomoću transnacionalnog pristupa doprinijeti očuvanju i smanjenju onečišćenja, te će razviti transnacionalnu strategiju usmjerena k upravljanju otpadom i oformiti transnacionalnu mrežu za zaštitu okoliša unutar lučkog područja“, rekla je voditeljica projekta ECOWAVES iz AGRRA-e Ivana Dević.

Projekt ECOWAVES se provodi od 1. ožujka 2020. do 28. veljače 2023. godine.

Pročitano 201 puta

Zadnje objave

siječnja 30, 2023

PROMO VIDEO PROJEKTA CUHaCHA

siječnja 23, 2023

Objava rezultata istraživanja: „Profil, ponašanje i zadovoljstvo turista, korisnika niskotarifnih zračnih prijevoznika u Zadarskoj županiji u 2022. godini“

Dana 20. siječnja 2023. godine u 10,00 sati u Velikoj vijećnici Zadarske županije…
siječnja 02, 2023

Župan Longin i načelnik Dražina posjetili graničnu policiju

Župan Božidar Longin i zamjenik Šime Vicković Vice posjetili su Postaju granične policije…
siječnja 01, 2023

Županov novogodišnji posjet rodilištu - djevojčica prva beba rođena u 2023. godini 

Župan Božidar Longin sa suradnicima tradicionalno je prvoga dana nove godine posjetio…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA