Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Rezultati istraživanja: Putnici koji stižu niskotarifnim zračnim prijevoznicima dnevno troše 120 eura

Posted On Četvrtak, 26 siječnja 2023 17:12

U Zadarskoj županiji su u prosjeku proveli nešto više od 6 noćenja, a dnevno su prosječno potrošili oko 120 eura. Primarni motiv putovanja im je uživanje u suncu i moru, a zatim nova iskustva i doživljaji. Najznačajniji su to rezultati istraživanja provedenog na turistima, putnicima niskotarifnih zračnih prijevoznika koji su u 2022. godini boravili u Zadarskoj županiji. Istraživanje je proveo Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, a rezultati su predstavljeni u Velikoj vijećnici Zadarske županije.

Ukupno zadovoljstvo odredištem ispitanici ocjenjuju relativno visokom ocjenom, kao i većinu elemenata turističke ponude. Najniže ocjene zadovoljstva daju razini cijena, gužvi te kvaliteti javnog transporta u odredištu, dok je najviše ocijenjena pogodnost za kratki odmor i mlade ljude, te ljepota i očuvanost okoliša.

Sukladno tome, ispitanici bi preporučili grad Zadar i Zadarsku županiju svojim prijateljima, kolegama i rodbini. No, iako su ispitani turisti zadovoljni turističkom ponudom odredišta, iz rezultata je razvidno kako ispitanici traže dodatne sadržaje vezane uz gastronomiju, prirodna i kulturna baština te aktivni turizam na otvorenome. Upravo ovi elementi bi ih privukli izvan glavne sezone kada ne mogu uživati u suncu i moru.

Drugi motivi koji ih potiču da posjete odredište su uživanje u gastronomiji i očuvanoj prirodi te povoljna ponuda i blizina odredišta. Valja istaknuti kako turisti traže dodatne sadržaje poput obilaska vinskih cesta i aktivnosti na otvorenome (ronjenje, jahanje, avanturistički i drugi sportovi). Ispitanici su bili vrlo zadovoljni sigurnosnim uvjetima i zaštitom od koronavirusa u odredištu. Štoviše, obzirom na smirivanje učinaka pandemije, vidljivo je kako se ponašanje turista u destinaciji vraća u slobodna planiranja odmora i kretanja u destinaciji, odnosno normalne obrasce turističkog ponašanja, utvrđeno je istraživanjem.

U uzorku je veća zastupljenost mlađe populacije, koji su inače najčešći korisnici niskotarifnih zračnih prijevoznika. U skladu s takvom dobnom strukturom, najveći udio ispitanika ima primanja na razini prosječnih primanja Europske unije. Ispitanici su iskusni putnici i iskusni korisnici niskotarifnih zračnih prijevoznika. Međutim, više od tri četvrtine njih u Zadru i Zadarskoj županiji boravilo je prvi put.

Rezultat je u skladu s prijašnjim godinama istraživanja i suvremenim trendovima prema kojima turist često odabire nova odredišta. Najznačajniji izvor prve informacije vezane za odredište bili su internet te preporuka prijatelja i rodbine. Od prijatelja i rodbine su saznali i druge informacije o Zadru i Zadarskoj županiji, kao i iz putničkih web stranica poput TripAdvisora te s društvenih medija. Većina ih je, osim Zadra i Zadarske županije, posjetila otok Pag (Zrće) te Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju. Od zaštićenih područja ispitani turisti najčešće posjećuju NP Krka, a zatim NP Plitvička jezera i NP Kornati.

Istraživanje je provedeno na odlaznom terminalu Zračne luke Zadar od srpnja do listopada 2022. godine. Slučajni uzorak ispitanika obuhvatio je putnike/turiste starije od 18 godina, koji su ostvarili najmanje dva noćenja u Zadarskoj županiji. Ispitani turisti najvećim dijelom su porijeklom iz Njemačke i Velike Britanije, što je uvjetovano postojećim zračnim linijama niskotarifnih zračnih prijevoznika sa zadarskom zračnom lukom.

Ovime je završeno desetogodišnje razdoblje provođenja istraživanja na turistima korisnicima niskotarifnih zračnih prijevoznika u Zračnoj luci Zadar. Osim što su utvrđena glavna obilježja profila, ponašanja i zadovoljstva turista koji borave u Zadru i Zadarskoj županiji, ovim kontinuiranim istraživanjem utvrđene su mogućnosti i ograničenja na kojima Zadar i Zadarska županija kao turističke destinacije moraju poraditi. Između ostalog, potrebno je neprestano unaprjeđivati, diversificirati i disperzirati sadržaje kako bi se prilagodili specifičnoj niši turista koji dolaze niskotarfinim zračnim prijevozom. Iz tog razloga ovo istraživanje planira se nastaviti u drugačijoj formi i sadržaju prilagođenom pojedinim segmentima ponude i potražnje, kako bi se dublje spoznali elementi utvrđeni dosadašnjim istraživanjima.

Pročitano 341 puta

Zadnje objave

ožujka 23, 2023

NAJAVA 12. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

12. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 30. ožujka…
ožujka 09, 2023

Republika Koreja želi intenzivirati suradnju sa Zadarskom županijom

Župan Božidar Longin sa suradnicima primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike…
veljače 16, 2023

NAJAVA 11. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

11. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. veljače…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA