Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Skupština Turističke zajednice: Zadarska županija u 2022. godini među najuspješnijima u Hrvatskoj

Posted On Petak, 24 ožujka 2023 12:02

Skupština Turističke zajednice Zadarske županije na 7. sjednici usvojila je godišnje financijsko izvješće o poslovanju za 2022. godinu i Izvješće o izvršenju Programa rada za 2022. godinu kao i Izvješće o radu Turističkog vijeća za 2022. godinu.

Na sjednici je usvojeno Izvješće neovisnog revizora o stručnom nadzoru nad radom TZ Zadarske županije za 2022. godinu, a članovima je predan i Revidirani godišnji financijski izvještaj za 2022. godinu neovisne revizorske kuće sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija koje se svake godine objavljuje na mrežnim stranicama TZ-a.

Članovima Skupštine predočene su informacije o ostvarenom turističkom prometu u 2022. godini u Zadarskoj županiji. Ukratko, turistička godina u statističkom pogledu završila je izuzetno uspješno. Uspoređujući realizaciju s predpandemijskom 2019. godinom, Zadarska županija među najuspješnijima je u Hrvatskoj i to s 2% više noćenja u komercijalnom smještaju.

TZZŽ je ostvarila 11,3 milijuna kuna prihoda od turističke pristojbe što je 3% više nego što je planirano za tu godinu, te 1.67 milijuna kuna turističke članarine, što je 4,5% više.

Ostvareni su rashodi u iznosu 97.5% planiranog i to 13,76 milijuna kuna, a prijenos se koristi za ostvarivanje aktivnosti u prvoj polovici sljedeće godine i do značajnijih priljeva u srpnju i kolovozu.

Ukratko o izvršenju Programa rada i aktivnostima

U Zadarskoj je županiji u 2022. godini ostvaren turistički promet od 1.931.564 dolazaka, odnosno 14.886.275 noćenja. U odnosu na 2021. godinu to predstavlja 26% više dolazaka te 17% više noćenja. Realizacija u odnosu na 2019. godinu je 96% u dolascima i 98% u noćenjima.

U ukupnoj strukturi domaći gosti su ostvarili 314.678 dolazaka i 3.685.638 noćenja dok su strani gosti ostvarili 1.616.886 dolazaka te 11.200.637 noćenja.

Turistička zajednica Zadarske županije sudjelovala je u 2022. i aktivno bila uključena u izradi strateških dokumenata na državnoj razini putem anketa i radionica, dok je za potrebe analize tržišta samostalno provela projekt istraživanja koji je pružio uvid u motivaciju i navike gostiju Zadarske županije.

Brojne aktivnosti usmjerene su na razvoj ciklo-turizma i pješačkog turizma, a svakako i na nautički te komplementarni ruralni turizam. Nastavljen je unos pješačkih i biciklističkih ruta na Outdooractive, najvećoj europskoj platformi za segment boravka u prirodi („outdoor"). U 2022. nastavilo se sa razvojem ciklo/pješačko-turističkih projekata diljem županije a s ciljem obogaćivanja turističke ponude uređivanjem bike i pješačkih ruta što će poboljšati snalaženje ciklo-turista na destinaciji.

Nastavilo se sa snažnom promocijom važnog turističkog proizvoda - nautičkog turizma između ostalog sudjelovanjem u serijalu u „Wind Masters Croatia" za Nautical Channel gdje se prikazuju destinacije Zadarske županije, zatim putem dočeka gostiju s cruisera, a također i izradom sadržajne i korisne nautičke brošure. Značajne aktivnosti TZ Zadarske županije u 2022. bile su usmjerene na razvoj eno-gastro turizma. Tako je, kao jedan od oblika suradnje s Udrugom vinara Zadarske županije, podržala nastojanja članova Udruge u podizanju razine znanja i kvalitete vlastitog rada, između ostalog i putem sommelijerskog tečaja, te sudjelovala je u uspješnom predstavljanju vinara Zadarske županije u u Zagrebu 19. ožujka.

U organizaciji TZ Zadarske županije te u suradnji sa Zadarskom županijom, upravnim odjelom za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove, u Zadru je 22. ožujka održano 1. izdanje susreta Dani vina i gastronomije Zadarske županije. Pored toga, TZ Zadarske županije je podržala Wine EnoGASTRO Vip Event, međunarodnu konferenciju vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca kao i Zadar Wine festival, najveći festival vina u Dalmaciji, 6. „Talent & Passion" udruge JRE Hrvatska, kao i Grand Chapitre, susret prestižne udruge gastronoma.

Kao i prethodnih godina TZ Zadarske županije je kandidirala subjekte iz Zadarske županije za Projekt Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2022.

U 2022. godini nastavilo se s projektom označavanja kvalitete u obiteljskom smještaju „WELCOME" i to organizacijom 5 besplatnih edukacija za male iznajmljivače. Edukacije su se, uz Zadar, održale na destinacijama s većim izazovima razvoja turizma, i to na otocima Dugi otok, Ugljan-Pašman, te u zaleđu - u Benkovcu i Gračac što je posebno oduševilo tamošnje iznajmljivače i druge vezane skupine.

Temeljem Javnog poziva Turistička zajednica Zadarske županije je dodijelila potpore za čak 55 događanja odnosno njihove marketinške aktivnosti. Dodijeljene su potpore i temeljem Javnog poziva namijenjenom razvojnim programima/projektima neposredno povezanih s turističkim proizvodom gdje je pravo na potporu ostvarilo 20 subjekata. Temeljem Javnog poziva namijenjenog programima DMK (agencijama) odobreno je i isplaćeno je 6 potpora.

Aktivni i na TikToku

Turistička zajednica Zadarske županije je još u prosincu 2021. godine započela sa snažnim aktivnostima promocije najvažnijih i najatraktivnijih turističkih proizvoda Zadarske županije na ključnim tržištima, a koje su se provodile sve do kraja 2022. godine. Snažna online kampanja, za koju su udružena sredstva na svim razinama sustava kako bi se time pojačao učinak, provodila se na vodećim portalima ključnih tržišta na kojima se željelo ojačati prepoznatljivost i prisutnost. Kampanja je bila podijeljena u tri vala od kojih je val pozicioniranja bio najveći i najduži jer mu je glavni cilj bio stvoriti opću svijest i potaknuti ljude da posjete zadarsku regiju.

Provodio se od veljače do svibnja na tržištu Njemačke, Austrije, Poljske, Češke, Italije, Slovenije, Velike Britanije, Francuske, Nizozemske, Belgije, Mađarske, Slovačke i Skandinavije. Uslijedio je val za poticanje rezervacija u razdoblju od svibnja do srpnja, ovisno o tržištu. Treći je val on-site kampanja koja je odrađena u srpnju i kolovozu, a ciljala goste koji su stigli na odredište i kojima se predstavljaju različite aktivnosti u kojima mogu sudjelovati. Četvrti val (See You Soon) provodio se od prosinca 2022. do kraja siječnja 2023. s ciljem što ranijeg poticanja potencijalnih posjetitelja na dolazak u destinaciju. Odabrana su tri ključna tržišta - Njemačke, Austrije i Nizozemske - s potencijalom za rani „booking", te je kampanja provedena u suradnji s najvećim medijskim kućama na svakom tržištu. Korišteni su vizualno snažni formati o kojih se ističe digitalno vanjsko oglašavanje (DOOH) s preko 1.500.000 pregleda.

Od početka godine su se kontinuirano provodile i kampanje u tisku (uz prijenos na digitalno), putem top globalnih medija, ali i na specijaliziranim medijima, kao i domaćem tržištu. Odrađena je promocija Zadarske županije u brojnim renomiranim izdanjima, između ostalog, u britanskom i poljskom National Geographic Traveleru, The Guardianu, francuskim časopisima Plein Air i Petit Futé, austrijskom magazinu Gute-Reise i njemačkom OutdoorWelten&Wander Magazinu, talijanskom portalu Turismo Itinerante, slovenskim medijima Dnevnik, Delo i Večer i mnogim drugima. U domaćim medijima oglašavala se eno-gastro ponuda i aktivni turizam s ciljem stvaranja motiva za dolaske domaćih gostiju u PPS razdoblju.

U 2022. TZ Zadarske županije nastavila je sa snažnim aktivnostima komunikacije putem društvenih mreža. Pored profila na Facebooku i Instagramu, u 2022. godini Zadar Region je aktivan i na Tik-Toku.

TZ Zadarske županije je u 2022. godini nastavila s redovnim aktivnostima organizacije studijskih putovanja stranih novinara, blogera i agenata, pa je tako organiziran prihvat više od 100 predstavnika medija - novinara, blogera i influencera iz 19 zemalja. Na studijskim putovanjima u Zadarskoj županiji ugošćeno više od 150 predstavnika organizatora putovanja - agenata.

Udruženo oglašavanje je TZ Zadarske županije provela s nositeljima smještajne ponude te smo nastavili s podrškom strateškim projektima i marketinškim suradnjama s važnim avioprijevoznicima i organizatorima putovanja. Podržani su posebni projekti i programi koji su postigli veliku medijsku pozornost kao što je Cro Race, Svjetski odbojkaški FIVB Challenger Cup, Europsko prvenstvo mažoretkinja i Sport Media Festival.

U 2022. godini, TZ Zadarske županije je nastupila na devet svjetskih turističkih sajmova, samostalno ili zajedno s regionalnim turističkim zajednicama Dalmacije i Like te turističkim subjektima i lokalnim TZ-ima Zadarske županije.

Nastavljeno je s unapređenjem web stranice www.zadar.hr kroz ažuriranje tekstova, objavljivanja vijesti, događanja i noviteta, a izvođena je adaptacija generalne tražilice na web stranici, kao i tražilice smještaja, te produkcije novog prikaza evenata.

Za suradnike i partnere odnosno predstavnike turističkih zajednica, lokalne samouprave, kao i gospodarskih subjekata u županiji, u razdoblju od 14. do 17. studenog 2022. godine organizirano je sadržajno studijsko putovanje u Sloveniju, prvu državu na svijetu koja je u cijelosti proglašena Zelenom destinacijom svijeta. Ciljevi su bili upoznavanje s održivim turizmom Slovenije, načini poticanja razvoja u regijama u kojima nije moguće razvijati turizam temeljen na "suncu i moru", cjelogodišnji turizam u kontinentalnom i ruralnom dijelu, te kako iskoristiti potencijale regije kroz promišljeni razvoj ruralnog turizma i osmišljavanje visokokvalitetne gastronomske ponude, outdoor aktivnosti, očuvanje tradicije i starih zanata.

Pročitano 873 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA