Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježen Dan Sveučilišta u Zadru

Posted On Petak, 24 ožujka 2023 16:50

U sklopu programa obilježavanja  Dana sveučilišta održana je svečana sjednica.Dies academicus 2023 na kojoj su dodijeljene su počasne nagrade, ali I istaknut značaj kako na lokalnoj tako I na nacionalnoj razini. Među brojnim uzvanicima svečanoj sjednici prisustvovao je, uz čelnike Grada i Županije, i ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs te zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić.

Ministar  Fuchs naglasio je  kako je Sveučilište u Zadru primjer nadopunjavanja tradicije i suvremenosti te stvaranja nove vrijednosti za studente i nastavnike :

„Proteklih desetljeća smo svjedočili snažnoj transformaciji zadarskog sveučilišta u važan regionalni centar kompetencija i izučavanja onoga što su potrebne vještine u 21. Stoljeću. Sveučilište u Zadru je primjer kako se tradicija i suvremenost nadopunjuju i stvaraju dodanu vrijednost za studente i nastavnike , a dokaz toga su brojne međunarodne projektne aktivnosti, visoka mobilnost te moderna znanstveno-istraživačka djelatnost.“, istaknuo je ministar.

Župan Zadarske županije Božidar Longin prisjetio se početaka stvaranja Sveučilišta u Zadru:

„Kao župan ponosno mogu istaknuti da je inicijativa za osnivanje Sveučilišta u Zadru pokrenuta baš u Domu županije, 13. veljače 1998. godine, na sastanku s tadašnjim ministrom znanosti i tehnologije Ivicom Kostovićem. 2001. godine Županijska je skupština i službeno podržala osnivanje Sveučilišta. „, rekao je župan dodajući kako su do danas veze između Sveučilišta i Županije postale neraskidive.

Rekavši kako je  tu niz značajnih  zajedničkih projekata te da županija ima zadaću i odgovornost upravljanja razvojem svog područja.

„Sveučilište se, unapređujući svakodnevno kvalitetu svog rada, razvilo u nezaobilazan čimbenik društvenog i gospodarskog života Zadarske županije.“, dodao  je još župan Longin.

Rektorica Sveučilišta Dijana Vican izdvojila je novi studentski dom i restoran kao najvažniji prošlogodišnji projekt usmjeren ka podizanju studentskog standarda te ukazala i na znanstveno-istraživački pogon sveučilišta koje je samo u prošloj godini realiziralo 60 projekata vrijednih 2 milijuna eura, od kojih je 40 povezano sa gospodarstvom. Posebno je naglasila:  

“Infrastrukturno smo podigli razinu studentskog standarda, ali na tome ne stajemo, očekujemo do ljeta završetak obnove stare Tehničke škole vrijedne 4 i pol milijuna eura . Danas spremno dočekujemo EU fondove, a nadamo se da neće presušiti ni državni proračun. ”

Za izuzetne zasluge u razvoju Sveučilišta u Zadru počasno zvanje professor emeritus dodijeljeno je priznatom povjesničaru Mladenu Ančiću, a dodijeljeno je i priznanje Općoj bolnici Zadar za uspješnu suradnju sa Sveučilištem čiju je nagradu u ime bolnice preuzeo zadarski neurolog dr. Ante Tolić.

Pročitano 287 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA