Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Završna konferencija projekta Kreativna škola STEM-a: Djeca i mladi imali su priliku steći znanja i vještine kroz praktičan rad u suradnji s IT stručnjacima

Posted On Petak, 12 svibnja 2023 11:11

U Multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije INOVAcija u Zadru održana je završna konferencija projekta „Kreativna škola STEM-a“. Vrijednost projekta iznosi 137.626,07 eura (1.036.943,59 kuna) i odobren je u sklopu prijave na poziv Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEMA-a.

Projekt se s 85 posto sufinancira iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.,  a  15 posto sufinancira se iz preko Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Svrha projekta je ojačati kapacitete organizacija civilnog društva (OCD) za provedbu aktivnosti popularizacije STEM-a među djecom i mladima. Projekt je rezultirao programom osposobljavanja za OCD-e i njihovim umrežavanjem sa sličnim organizacijama unutar Europske unije. Nositelj projekta je Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, a partneri su Zadarska županija - Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport, udruga Zadar Developers Hub i Sveučilište Sjever.

Sve prisutne pozdravila je Marija Živković, tajnica  Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. Istaknula je da Zajednica kao snažni savez 20 udruga članica osobitu pozornost posvećuje izvanškolskom odgoju i obrazovanju djece i mladih, te popularizaciji znanosti i tehnike. Odgoj i obrazovanje u različitim djelatnostima tehničke kulture  utječe na razvoj inovacija i kreativnosti kod djece i mladih, njihovom odabiru strukovnih ili tehničkih škola, tehničkih fakulteta i zanimanja, što je temelj poduzetništva i gospodarskog razvoja naše županije i zemlje.

„Izuzetno smo ponosni sto smo uspješno proveli ovaj izazovan europski projekt te smo u konačnici zahvalni što smo bili u mogućnosti ostvariti nove suradnje i partnerstva, dodatne edukacije naših udruga članica i nas samih, zaposlenje voditeljice projekta  i u konačnici, na edukaciju naših korisnika, a to su  djeca i mladi na kojima svijet ostaje.“

Prisutne je pozdravio i Ivan Šimunić, pročelnik  Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije. Istaknuo je  kako je projekt Kreativna škola STEM-a izvrstan primjer primjene STEM pristupa i vještina obuhvaćenih u jedinstvenu cjelinu – ciklus edukacije u kojem su organizacije civilnoga društva te djeca i mladi imali priliku steći znanja i vještine kroz praktičan rad u suradnji s IT stručnjacima i suradnicima iz različitih područja znanosti i tehničke kulture. Mišljenja je kako su projektom ostvareni izvrsni rezultati koji se odnose na nabavu suvremene, vrijedne opreme, provedbu radionica za ciljnu skupinu te uspostavu kreativnih sadržaja i alata. U budućnosti će Zadarska županija, potaknuta ovim dragocjenim iskustvom i dalje  svesrdno podržavati nove projekte Zajednice.

Voditeljica projekta Petra Magaš Faričić predstavila je sve projektne aktivnosti koje uključuju: nabavu vrijedne opreme, edukacije o radu s 3D printerima, menadžment volonterskih programa kao i edukaciju voditelja Pilot radionica za djecu i mlade. Tijekom spomenute edukacije održan je Pilot dan te je izrađen priručnik sa svrhom pružanja uvida u sadržaj i metode izvedbe radionica za djecu i mlade kako bi se osvijestili njihovi potencijali u smislu aktivnih sudionika u modernom društvu na primjeru STEM pristupa u praćenju klimatskih promjena. Za vrijeme trajanja projekta održana su dva studijska putovanja na stručne konferencije  u Zagreb i Rovinj s ciljem stjecanja znanja i uvida u primjere dobre prakse. Ukupno je održano šezdeset Pilot radionica za djecu i mlade. Uspostavljena je web stranica projekta te mobilna aplikacija s video igricama koje je predstavila Alenka Bopsić iz tvrtke Digitali. U svrhu diseminacije projekta uspostavljene su i društvene mreže. Voditeljica projekta na kraju se zahvalila svim projektnim partnerima, suradnicima i volonterima na angažmanu i suradnji.

Agencija ZADRA NOVA sudjelovala je u pripremi i provedbi projekta pružajući tehničku pomoć kroz projekt ZADRA NOVA ZA VAS kojim se financira rad djelatnika Agencije. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pročitano 263 puta

Zadnje objave

rujna 25, 2023

Kulturno vijeće Zadarske županije je donijelo Kriterije za ocjenu kvalitete prijedloga programa javnih potreba u kulturu Zadarske županije

Na svojoj 10. sjednici održanoj 25. rujna 2023. Kulturno vijeće Zadarske županije je…
rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA