Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježena 30. godišnjica osnutka Općine Sukošan: Aktivna općina s raznolikim projektima

Posted On Utorak, 19 rujna 2023 09:28

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljena je 30. godišnjica osnutka Općine Sukošan i Dan općine kojim se ujedno obilježava obljetnica obrane Sukošana i Debeljaka u Domovinskom ratu.

Svečanoj sjednici u sukošanskom društvenom domu nazočili su, uz ostale, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, državni tajnik Josip Bilaver, župan Božidar Longin, zamjenik župana Šime Vicković, ravnatelj uprave u Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara, saborski zastupnik Rade Šimičević i brojni drugi uzvanici.

Svečanu je sjednicu otvorio predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Dražić istaknuvši kako Sukošan s mjestima Debeljak, Gorica i Glavica čini jednu aktivnu zajednicu u kojoj će se nastaviti s ujednačenim  razvojem i daljnjim osuvremenjivanjem komunalne i društveno-kulturne infrastrukture.

Načelnik Ante Martinac osvrnuo se na najvažnije općinske projekte, naglasivši kako se svih 30 godina postojanja općine težilo glavnom cilju – ujednačenom rastu kvalitete življenja u svim naseljima.  

„Dovršena je vodovodizacija, imamo dječja igrališta i asfaltirane ceste i nogostupe u svim naseljima. Obnovljena je i mjesna riva, a s istim će se radovima početi i u Maloj Makarskoj. Debeljak će dobiti novi vrtić, a uspjeli smo ishoditi sredstva za nastavak radova na kanalizacijskoj mreži i rekonstrukciju vodovodne mreže“, najavio je Martinac.

Župan Božidar Longin je pak naglasio kako je Sukošan aktivna općina s raznolikim projektima. Kao i u većini županije i u Sukošanu je turizam glavna gospodarska grana, koja se širi i prema unutrašnjosti.

„Cilj nam je maksimalno produljenje sezone, a turizam zahtjeva kvalitetnu komunalnu infrastrukturu. Tako je Županijska lučka uprava ove godine dovršila oko 1,3 milijuna eura vrijedan projekt rekonstrukcije obalnog pojasa u mjesnoj luci Sukošan, a naša se Županijska uprava za ceste prošle godine pobrinula za izgradnju nogostupa uz lokalnu cestu u Debeljaku. Mogu i najaviti kako će osnovna škola u Sukošanu biti nadograđena za dodatnih osam učionica kroz financiranje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti“, kazao je župan dodavši da su u prošloj godini isplaćene 44 naknade za novorođenčad iz Općine Sukošan, po čemu je ona na trećem mjestu od općina u Zadarskoj županiji.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, uz čestitke povodom 30. obljetnice utemeljenja općine, istaknuo je kako se u ovakvim prigodama posebno treba prisjetiti svih onih koji su svojim radom i zalaganjem potpomogli razvoj općine.

„Vjerujem kako se na cijelom području općine ostvaruju zamisli i ideje koje idu na boljitak žitelja četiri sukošanska naselja. Osim nove zgrade DVD-a, uz našu su potporu uređena i dva vrtića, a financijski participiramo u 12 milijuna eura vrijednom nastavku projekta Aglomeracije Bibinje - Sukošan. Hrvatska se danas uzima kao primjer razvoja i uspjeha na svom europskom putu koji nam je omogućio da rastemo brže i da naše općine danas imaju razvojne prilike veće nego ikad“, poručio je ministar.

Na svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja koja su od udruga zaslužili mlađi pioniri NŠK Zlatna Luka, papaline NŠK Zlatna Luka, Moto klub Kasijan - Sukošan, MNK Sukošan, Sportski centar Torba - Debeljak te pojedinci - Ivan Pavić, Andrija Dević, Ante Nadinić Bacalja i Antonio Ante Pavić.

Pročitano 569 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA