Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Susret zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija

Posted On Četvrtak, 26 listopada 2023 10:48

Od 26. do 27. listopada 2023.godine u Zadru se  održava tradicionalni susret jadranskih županijskih zavoda.

Domaćin ovog susreta  je Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije.  Otvaranju susretu su uz predstavnike jadranskih zavoda nazočili i predstavnici  Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Skupu se uvodno obratio Šime Vicković, zamjenik župana i Stipe Gverić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije. 

„Ovakvi susreti za vas su ne samo prilika već i potreba. Mjesto je to na kojem ćete imati priliku čuti novosti iz resornog Ministarstva i Zavoda za prostorni razvoj, ali i postaviti sva ona pitanja koja vam se nameću u svakodnevnoj provedbi i primjeni propisa, razmijeniti iskustva i doći do nekih rješenja koja će vam dugoročno olakšati rad. Zakoni nastaju na temelju potrebe za uvođenjem reda. Red u prostoru temelj je svakom drugom redu, jer bez njega nema ni kvalitetne komunalne ni društvene infrastrukture“, rekao je zamjenik župana Šime Vicković.

Državna tajnica resornog ministarstva  Dunja Magaš govorila je o novinama u  Zakonima u nadležnosti Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te je  vođena rasprava o temama/problemima  koji su zajednički jadranskim županijama. 

Za jedinice regionalne i lokalne samouprave najveća  promjena je u Zakonu o nekretninama i pokretninama u državnom vlasništvu  kojim se želi postići funkcionalna i financijska decentralizacija raspolaganja i upravljanja nekretninama, a na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja i trebao bi omogućiti ubrzavanje investiranja, jer će u narednoj godini državnim nekretninama raspolagati županije, gradovi sjedišta županija i ostali veliki gradovi.

Umjesto da se na jednom mjestu, tj. u Ministarstvu, rješava godišnje deset tisuća zahtjeva, primjenom novog zakona taj će posao raditi 46 institucija u županijama i u većim gradovima. To će ubrzati rješavanje postupaka i pojednostaviti procedure te omogućiti decentralizirano financiranje, pri čemu će se 20 posto troška po nekretnini preusmjeriti lokalnim jedinicama.

Pročitano 446 puta

Zadnje objave

studenoga 29, 2023

Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije

Zadarska županija je prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih…
studenoga 28, 2023

NAJAVA 15. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

15. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 5. prosinca…
studenoga 27, 2023

Primanje za Nevešćanina i Perića: Zadru uskoro domaćinstvo Europskog prvenstva u skokovima u vodu

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu Zadarske županije primio skakača u vodu…
studenoga 22, 2023

ODRŽAVANJE OBVEZNIH EDUKACIJA ZA POLJOPRIVREDNIKE U SKLOPU POLJOPRIVREDNOG SAJMA CROAGRO 2023. UZ BESPLATAN ULAZ NA SAJAM

U terminu od 30.11. do 03.12.2023. na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA