Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježava se 110. godina otkrića Cerovačkih špilja

Posted On Petak, 27 listopada 2023 16:04

U Centru izvrsnosti Cerovačke špilje predavanjima i izložbom obilježeno je 110 godina otkrića Cerovačkih špilja.
Ove impresivne prirodne ljepote, otkrivene su u listopadu 1913. godine prilikom radova na Ličkoj pruzi.
Povijesni trenutak otkrića predvodio je inženjer Nikola Turkalj koji je tijekom radova na južnom Velebitu, u masivu Crnopca, otkrio kompleks Cerovačkih špilja.
Tim povodom Park prirode Velebit organizirao je višednevno obilježavanje koje je danas obuhvatilo predavanja o značaju hrvatske željeznice u otkriću špilja te provedenim arheološkim istraživanjima.

Na današnjem obilježavanju nazočna je bila kći Nikole Turkalja, akademska slikarica Zorica Turkalj kojoj je ravnatelj PP Velebit Mario Šaban uručio  trajne ulaznica u špilje.

“Uloga i značaj željeznice – značaj željezničke pruge Zagreb-Gračac-Split tzv. ličke pruge”, “Uloga inženjera Nikole Turkalja u otkriću Cerovačkih špilja”, “Arheološka baština Cerovačkih špilja – rezultati novih istraživanja” bile su teme današnjih predavanja, a otvorena je i izložba u povodu ove velike obljetnice.

Na današnjoj obljetnici nazočan je bio i zamjenik župana Šime Vicković sa suradnicima.

“Ova obljetnica nas podsjeća na bogatu povijest i značaj koji ove špilje imaju ne samo za našu županiju već i za cijelu Hrvatsku.
Cerovačke špilje  su svjedoci tisućljetnih civilizacija koje su obitavale na ovim prostorima. Vidjeli smo danas da su arheološka istraživanja otkrila tragove naseljenosti još iz doba paleolitika, a pronađeni artefakti svjedoče o životu naših predaka, njihovim običajima i načinu života.
Cerovačke špilje osim što pružaju neprocjenjive informacije o našim precima govore i o njihovim vještinama, alatima i načinu preživljavanja. One su nam omogućile da dublje zaronimo u prošlost i bolje shvatimo našu povezanost s tim davno nestalim civilizacijama.
Osim povijesnog značaja, Cerovačke špilje imaju i veliki potencijal za razvoj turizma u našem kraju. Njihova prirodna ljepota, impresivne formacije i bogatstvo arheoloških nalaza privlače posjetitelje iz cijelog svijeta. Ovaj turistički potencijal može donijeti brojne koristi našoj lokalnoj zajednici, stvarajući nova radna mjesta i potičući gospodarski razvoj u ruralnom dijelu naše županije”, rekao je Šime Vicković.

U subotu, 28. listopada održat će se radionica za djecu u sklopu obilježavanja 110.-te obljetnice te je najavljen dolazak gostiju izletničkim vlakom iz Zagreba.

Pročitano 1105 puta

Zadnje objave

studenoga 29, 2023

Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije

Zadarska županija je prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih…
studenoga 28, 2023

NAJAVA 15. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

15. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 5. prosinca…
studenoga 27, 2023

Primanje za Nevešćanina i Perića: Zadru uskoro domaćinstvo Europskog prvenstva u skokovima u vodu

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu Zadarske županije primio skakača u vodu…
studenoga 22, 2023

ODRŽAVANJE OBVEZNIH EDUKACIJA ZA POLJOPRIVREDNIKE U SKLOPU POLJOPRIVREDNOG SAJMA CROAGRO 2023. UZ BESPLATAN ULAZ NA SAJAM

U terminu od 30.11. do 03.12.2023. na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA