Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Primanje dobrovoljnih darivatelja krvi

Posted On Četvrtak, 26 listopada 2023 18:27

U povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi priređen je tradicionalni prijem za jubilarne darivatelje koji su krv dali 35,50,55,75, 100 i 125 puta.

Ove godine 7 darivateljica krv je dalo 35 puta, 18 darivatelja 50 puta, 3 darivateljice 55 puta, 6 darivatelja 75 puta, a 100 puta krv je darovao Vremenko Maričić. Posebno priznanje za 125 darivanja dobio je nekadašnji djelatnik zadarskog Crvenog križa Branko Kolanović.

Na današnjem prijemu bio je nazočan i predsjednik Hrvatskog crvenog križa Josip Jelić koji je rekao:

„Sretan sam i ponosan što imamo danas ljude koji čine nešto humanitarno i što se s ničim ne može usporediti, dati dio sebe, svog organa, jer krv je jedan  od organa koji je među najsloženijim organima osim mozga koji uopće postoji u tijelu, dati anonimno onome kome treba krv da mu se spasi život ili zdravlje je veliki smisao dobrovoljnih darivatelja krvi. Krv je važna jer je nezamjenjiva. Stotu godina su pokušali napraviti umjetnu krv i nisu ni blizu otkrića. Umjetna krv se može zamijeniti samo pravom krvlju.“

U ime Zadarske županije obratio se zamjenik župana Šime Vicković koji je naglasio kako se u nizu plemenitih djelatnosti koje se pod okriljem Crvenoga križa provode, a koje Zadarska županija i financijski podupire (ove godine s oko 73, a iduće u proračunskom planu s oko 93 tisuće eura), svakako je među najznačajnijima upravo darivanje krvi.

„Vaša su dobrota i nesebičnost beskrajne. Živimo u ovom ponekad čudnom i ubrzanom vremenu u kojem je otuđenje čovjeka od čovjeka, nažalost, gotovo normalno. Nemamo vremena ni za svoje najbliže, a kamoli za neznance. Kao da postajemo sve manje osjetljivi na tuđu nesreću i patnju. Baš zbog toga postojanje ljudi koji daruju dio sebe ne tražeći ništa za uzvrat, svima nam puni srca nadom da svijet ipak nije loše mjesto. Velika vam hvala na tome. Hvala vam što nas svojim činom tjerate da se pomalo i posramimo te razmislimo što možemo učiniti, kako pomoći onima kojima je pomoć nužno potrebna. Danas ste ovdje svi jubilarci, no ova mala vojska još je puno brojnija. Na sreću svih nas jer život je nepredvidiv i nikada ne možemo znati kada će nekome od nas zatrebati najdragocjenija tekućina.“, rekao je Šime Vicković.

Jubilarne darivatelje krvi pozdravio je i predsjednik Crvenog križa Zadarske županije Davor Dorčić.

Priznanja i plakete za 35 darivanja dobile su: Ana Bojčić, Mladena Dukić, Seka Gregov, Marina Lovrić, Suzana Perin, Silvana Školjarev i Slavica Urem.

Za 50 darivanja: Bojan Bilić, Dragan Bolić, Davor Dorčić, Damir Fantov, Ivan Francišković, Darko Grčar, Vladislav Krpina, Tomislav Marasović, Denis Marfat, Nebojša Marinković, Emil Marnika, Vice Mičić, Zvonimir Nadinić, Ivica Obad, Hrvoje Panjol-Tuflija, Luka Pavičić, Leon Peričić i Elvis Šmit.

Za 55 darivanja: Marica Juratovac, Ljiljana Kapović iMarijana Marcela Šimunić.

Za 75 darivanja: Nenad Andrić, Ivo Božić, Zdenko Lešković, Zoran Lisica, Ivan Marković i Marinko Šunić.

Za 100 darivanja: Vremenko Maričić

Za 125 darivanja: Branko Kolanović

Pročitano 390 puta

Zadnje objave

studenoga 29, 2023

Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije

Zadarska županija je prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih…
studenoga 28, 2023

NAJAVA 15. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

15. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 5. prosinca…
studenoga 27, 2023

Primanje za Nevešćanina i Perića: Zadru uskoro domaćinstvo Europskog prvenstva u skokovima u vodu

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu Zadarske županije primio skakača u vodu…
studenoga 22, 2023

ODRŽAVANJE OBVEZNIH EDUKACIJA ZA POLJOPRIVREDNIKE U SKLOPU POLJOPRIVREDNOG SAJMA CROAGRO 2023. UZ BESPLATAN ULAZ NA SAJAM

U terminu od 30.11. do 03.12.2023. na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA