Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Galovac dobio prvi dječji vrtić: Smajlić pohađa 48 mališana

Posted On Petak, 10 studenoga 2023 16:03

Mještani Galovca uistinu imaju razloga za osmijeh jer je u toj općini otvoren prvi dječji vrtić - Smajlić. Vrijednost radova na izgradnji, opremanju i uređenju okoliša je gotovo 700 tisuća eura, a vrtić je financiran europskim i nacionalnim sredstvima uz pomoć Zadarske županije i Općine Galovac.
Vrtić trenutačno pohađa 48 mališana u tri dobne skupine, u prostoru koji se prostire na 380 metara četvornih.
„Dječji vrtić se počeo graditi 2019. godine, a glavninu srestava za njegovu izgradnju, 3.2 milijuna  kuna dobili smo putem mjere 7.4.1 Ministarstva poljoprivrede. U sufinanciranju su sudjelovali još Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstvo graditeljstva te Zadarska županija i općina. Ukupna vrijednosr radova na izgradnji zgrade vrtića, opremanja i uređenja okoliša iznosila je preko 5 milijuna kuna, odnosno gotovo 700 tisuća eura“, istaknuo je načelnik općine Galovac Marin Gulan.
Nazočne je pozdravila i ravnateljica dječjeg vrtića Blanka Ćurko.  
„Naš najvažniji cilj je da djeca Galovca rastu s nama ovdje u ljubavi, nekom novom iskustvu i da napokon roditelji ne moraju djecu voziti u Zadar u vrtić“, kazala je ravnateljica.
Zdravko Barač, ravnatelj uprave u Ministarstvu poljoprivrede istaknuo je da je resorno ministarstvo dalo 426 tisuća eura potpore za izgradnju ovoga vrtića. Također je dodao da je preko mjere 7 Fonda za ruralni razvoj na prostoru Zadarske županije uloženo 15,6 milijuna eura, ne samo za vrtiće već i za brojne infrastrukturne projekte.
Zamjenik župana Šime Vicković naglasivši kako je na području Zadarske županije samo u proteklih nekoliko godina izgrađeno ili dograđeno više od 40 dječjih vrtića.
„Demografska obnova jedan je od naših glavnih ciljeva koje kontinuirano postavljamo pred sebe. Svjesni smo da samo zajedničkim snagama možemo preokrenuti negativan demografski trend. Upravo s tim ciljem mi u Županiji smo 2018. godine povećali iznos naknade za novorođenčad te svake godine planiramo u županijskom proračunu gotovo 400 tisuća eura za potporu svojim malim novorođenim sugrađanima, a isto čine i brojne jedinice lokalne samouprave. U Galovcu smo prošle godine isplatili  16 naknada, a ove godine će taj broj sigurno biti i veći“, rekao je zamjenik župana dodajući kako Zadarska županija  već godinama pruža potporu kako izgradnji, tako i rekonstrukciji i opremanju upravo vrtića i dječjih igrališta jer, kako je naveo, svima su nam baš najmlađi prioritet.  
„U posljednjih šest godina uložili smo u više od 40 takvih objekata. Za ovaj vrtić koji se danas otvara Županija je izdvojila oko 36 tisuća eura. Sufinancirali smo priključak električne energije, uređenje okoliša te izgradnju sustava grijanja i hlađenja.  I zahvaljujući suradnji, kao jedinom provjerenom receptu za uspjeh, danas je pred nama lijepo opremljena zgrada koja otvara svoja vrata najmlađima. Svjesni smo svi da je ulaganje u najmlađe ujedno ulaganje u našu zajedničku budućnost. Stoga je svaki ovakav događaj mjesto velike sreće i optimizma“, poručio je Vicković.

Pročitano 365 puta

Zadnje objave

studenoga 29, 2023

Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije

Zadarska županija je prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih…
studenoga 28, 2023

NAJAVA 15. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

15. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 5. prosinca…
studenoga 27, 2023

Primanje za Nevešćanina i Perića: Zadru uskoro domaćinstvo Europskog prvenstva u skokovima u vodu

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu Zadarske županije primio skakača u vodu…
studenoga 22, 2023

ODRŽAVANJE OBVEZNIH EDUKACIJA ZA POLJOPRIVREDNIKE U SKLOPU POLJOPRIVREDNOG SAJMA CROAGRO 2023. UZ BESPLATAN ULAZ NA SAJAM

U terminu od 30.11. do 03.12.2023. na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA