Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Radionica za vinare: Na deklaraciji od sada i nutritivna deklaracija te alergeni

Posted On Ponedjeljak, 15 siječnja 2024 13:58

Zadarska županija u suradnji s Udrugom vinara Zadarske županije, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Centrom za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo te Udruženjem vino Dalmacije, u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku organizirala je edukaciju radi upoznavanja vinara sa promjenama regulative vezano uz uzorkovanje vina za analizu.

Tom prigodom predstavnici Agencije su održali stručnu obuku o pravilnom uzimanju uzoraka u postupku izdavanja Rješenja o stavljanju proizvoda na tržište. Na temelju završene obuke, polaznicima je  izdano ovlaštenje za uzimanje uzoraka u postupku izdavanja Rješenja bez kojeg ubuduće neće moći samostalno uzorkovati vina. Ukoliko ne budu posjedovali spomenuto Rješenje morati će angažirati osobu s ovlaštenjem odnosno certifikatom. 

Osim navedenoga, sudionici su upoznati s novostima vezanim uz označavanje vina na tržištu koje su stupile na snagu 8. prosinca 2023. godine i primjenjuju se na vino i druge proizvode od vinove loze te za aromatizirane proizvode od vina. Ovu prezentaciju je održao Zvonimir Vlatković, djelatnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede u Zadru.

Novost koja je i pobudila najveće zanimanje vinara je novi obavezni podatak koji se mora nalaziti na etiketi, a to je nutritivna deklaracija te alergeni.

„Ovo je još jedna u nizu stručnih edukacija koju provodimo u suradnji sa županijskom udrugom vinara. Naši vinari su napravili značajan iskorak u proteklih nekoliko godina svojom kvalitetom i marketinškom prepoznatljivošću, ali je istovremeno važno kontinuirano educiranje. Ovo je bila jedna od takvih radionica u kojoj su se upoznali sa zakonskim novostima vezanima za uzorkovanje i označavanje vina i bila je iznimno korisna“, istaknuo je resorni pročelnik Daniel Segarić.

Pročitano 150 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA