Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U 2023. godini isplaćeno gotovo milijun eura za novorođene bebe i za smještaj u privatnim domovima za starije

Posted On Petak, 02 veljače 2024 10:45

Zadarska županija u 2023. godini nastavila je s provođenjem niza socijalno-demograskih mjera, od kojih su posebno značajna sredstva osigurane za isplatu novčane pomoći za novorođenčad te sufinanciranje smještaja starijih i nemoćnih osoba u privatnim domovima na području Zadarske županije.

Samo za te dvije mjere isplaćeno je gotovo milijun eura, a uz to se i dalje značajna sredstva ulažu u širenje socijalnih usluga u zajednici poput projekata pomoći u kući starijim osobama, dodatne zdravstvene zaštite štićenika domova za starije i nemoćne, za dodatne usluge koje se provode u Centru Mocire, DV Latica te za niz drugih aktivnosti. Sve te aktivnosti nastavit će se i kroz 2024. godinu za što su osigurana sredstva u županijskom proračunu.

Za djecu rođenu u 2023. godini podneseno 1420 zahtjeva

U 2023. godini Zadarska županija nastavila je s mjerom novčane pomoći za novorođenu djecu. Novčana pomoć za prvo i drugo novorođeno ili posvojeno dijete iznosila je 135 eura, a za treće i svako sljedeće dijete 675 eura. Isplaćivala se temeljem zahtjeva koje su podnosili prilikom prijave djeteta u matičnom uredu ili predajom zahtjeva Upravnom odjelu za hrvatske branitelje, udruge, demografije i socijalnu politiku. Ukupno je za djecu rođenu u 2023. godini podneseno 1420 zahtjeva za 1447 djece i isplaćeno je nešto više od 357 tisuća eura. Za prvo dijete podneseno je 618 zahtjeva, drugo dijete - 490, treće dijete - 205, četvrto dijete - 61, peto dijete - 13, šesto dijete - 2, sedmo dijete - 1, deveto dijete - 1, deseto dijete - 1, jedanaesto dijete - 1 zahtjev dok je za blizance zaprimljeno 27 zahtjeva.

Najviše rođene djece u 2023. godini, prema podacima kojima raspolaže Zadarska županija bilježe sljedeći gradovi i općine: Zadar - 644, Benkovac - 85, Sv. Filip i Jakov - 59, Poličnik - 50, Pakoštane - 49, Biograd na Moru - 48, Sukošan - 44, Bibinje - 41, Posedarje – 38 i Vir – 31 novorođeno dijete.

Više od 500 korisnika koristi mjeru sufinanciranja smještaja u privatnim domovima

Zadarska županija nastavila je ulagati u širenje socijalnih usluga u zajednici te je u 2023. godini povećan iznos za sufinanciranje smještaja starijim i nemoćnim osobama u privatnom smještaju na području Zadarske županije na 110,00 eura mjesečno. Ovaj program provodi se od 2018. godine, a Zadarska županija prva je u Hrvatskoj pokrenula tu mjeru. U 2023. godini za ovu namjenu u proračunu je osigurano 583.981,00 eura, ali su zbog povećanog broja zahtjeva planirana sredstva uvećana rebalansom te je ukupno isplaćeno 617.154,87 eura.

Tijekom zadnjih šest mjeseci 2023. godine, mjesečni broj zahtjeva za osobe koji su ostvarili navedeno pravo kretao se između 500 i 520 korisnika. Trenutno je 26 privatnih domova na području Zadarske županije.

 

Županijski proračun ima značajnu socijalno-demografsku komponentu

Svakako da nam je, uz razvoj gospodarstva, iznimno važno podizanje kvalitete života naših stanovnika, a posebice briga o mladim obiteljima i stanovnicima treće životne dobi, poručuje župan Božidar Longin.

„Baš zato županijski proračun ima i značajnu socijalno-demografsku komponentu u iznosu od 5,9 milijuna eura koja će biti raspoređena za izgradnju Hospicija na Babindubu, za pomoći ustanovama u zdravstvu, za sufinanciranje smještaja starijih osoba u privatnim domovima, za provođenje projekata pomoćnika u nastavi kojima će se povećati iznos satnice, za besplatan prijevoz učenika srednjih škola, za naknade za novorođenčad, za donacije udrugama te za opremanje odjela za dementne osobe u zadarskom Domu za starije i nemoćne“, kaže župan i dodaje da su u proračunu za 2024. godinu osigurana sredstva i za paket mjera kojima će se stimulirati deficitarna zanimanja, prvenstveno zdravstvene djelatnike.

„Veseli nas činjenica da je u proteklih nekoliko godina na području Zadarske županije izgrađeno ili dograđeno više od 50 dječjih vrtića, za što su naši gradovi i općine dobili sredstva iz nacionalnih i europskih fondova, a kroz NPOO izgradit ćemo i dograditi najmanje desetak školskih objekata u županiji. Kad smo kod naših umirovljenika, Općina sv. Filip i Jakov dobila je sredstva za izgradnju novog Doma za starije i nemoćne kapaciteta 98 korisnika, a vjerujem da će se uspješno pronaći sredstva za još dva doma za koje je pripremljena projektna dokumentacija, u Poličniku i Preku. Sinergija je ključ svih naših uspjeha i zato je jako važan nastavak naše uspješne suradnje s Vladom RH za provođenje svih projekata koje smo planirali“, zaključuje župan Longin.

Pročitano 711 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA