Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježena tužna obljetnica stradavanja nevinih žrtava u Medviđi

Posted On Petak, 09 veljače 2024 15:42

U Medviđi je obilježena tužna obljetnica sjećanja na nevine žrtve Domovinskog rata. Prije 31 godinu Medviđa je zavijena u crno. 9. veljače 1993. godine, u zaseoku Erstići mučki je ubijeno devet nedužnih civila Hrvata, a teško ranjena žena kasnije je u izbjeglištvu poginula od granate.

Zločin srpskih odmetnika nad nedužnim stanovništvom Medviđe uslijedio je kao odmazda za pothvat Hrvatske vojske i policije u VRO Maslenica. Najmlađa žrtva je imala 18 godina, a najstarija 88 godina. Tijekom okupacije Medviđe ubijeno je još devet hrvatskih civila.

Kod spomen-obilježja u dvorištu župne crkve Prikazanja BDM počast su odale obitelji ubijenih, izaslanstvo županijske Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, državni tajnik u ministartvu branitelja Špiro Janović, gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić, županijski pročelnik Josip Vidov te brojna druga izaslanstva.

“Ovo je mjesto malo, ali je drago svim Hrvatima upravo zbog žrtve civila, mještana Erstića, koja se nikada neće zaboraviti. Svjesni smo da koliko je god Maslenica bila briljantna pobjeda Hrvatske vojske, iza nje uslijedio period krvavih borbi, odmazda i osveta za izgubljene teritorije.

Bilo je to doba osvete, najnižih strasti, pljačke i terora nad civilima diljem Dalmatinske zagore”, rekao je Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, poručivši kako su si četnici i pobunjenici dali pravo da svoj bijes iskaljuju na nevinim civilima, djeci, starima i nemoćnima.

“Oni koje je Hrvatska vojska oslobodila okupacije i ugnjetavanja, najteže su stradali i zato izražavao veliko žaljenje zbog činjenice da počinioci ovih ubojstava još uvijek nisu pred zakonom odgovarali. No, veliku ulogu u tome ima ne suradljivost Republike Srbije i izostanak želje da se napokon procesuiraju zločini.

Mi se ipak, kao ljudi i predstavnici vlasti nadamo da je pravda ipak prisutna i da ovi zločini neće ostati nekažnjenima. Zbog toga održavamo živim sjećanje na poginule civile u Medviđi i nikada nećemo zaboraviti njihovu žrtvu” poručio je Janović, dodavši kako plašt zaborava nikada neće pasti nad žrtvu civila u Medviđi.

Odavanju počasti  prethodile su molitve odrješenja u zaseoku Erstići ispred kuća ubijenih.

Pročitano 302 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA