Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija preuzela rješavanje dijela predmeta državne imovine

Posted On Ponedjeljak, 19 veljače 2024 19:02

U Domu Zadarske županije potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić održali su radni sastanak sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom, gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem i načelnikom Općine Poličnik Davorom Lončarom.

U sklopu radnog posjeta Zadarskoj županiji, ministar Bačić uručio je županu Longinu odluku kojom će Zadarska županija od Ministarstva preuzeti rješavanje 246 predmeta, temeljem novog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.

Ministar Bačić iskazao je uvjerenje da će se u narednom razdoblju ubrzati raspolaganje državnom imovinom.

“Ministarstvo decentralizira upravljanje nekretninama na razini županija, središta županija i pet velikih gradova koji nisu županijska središta. Umjesto jedne državne uprave, sada će to raditi 46 upravnih odjela te sam uvjeren da će se brže i ažurnije upravljati tim predmetima. Ovo je korak u dobrom smjeru, ka daljnjoj decentralizaciji, koji vodi prema ojačavanju jedinica lokalne i regionalne samouprave. Ako se pokaže da je ovo dobro, a uvjeren sam da hoće, slijedi nam daljnja decentralizacija i podizanje limita u upravljanju imovinom”, najavio je ministar Bačić te napomenuo da su do sada sredstva od prometa nekretninama bila prihod proračuna, a po novome će se dijeliti i to na način da će 60 posto ići državi koja je vlasnik, a po 20 posto županiji i jedinici lokalne samouprave.

“Ovih 246 predmeta fizičkih i pravnih osoba samo je dio od ukupno 1500 predmeta koliko će ih preuzeti Zadarska županija. Pripremili smo se u proteklom razdoblju i spremno dočekujemo ovaj posao koji je pred nama. Neke djelatnike smo zbog toga preraspodijelili, a otvorili smo i mogućnost zapošljavanja do 8 novih djelatnika koji bi trebali raditi na rješavanju predmeta državne imovine”, istaknuo je župan Longin.

Pročitano 318 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA