Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija objavila javni poziv: Za razvoj otoka osigurano 25,6 milijuna eura

Posted On Ponedjeljak, 26 veljače 2024 11:17

Zadarska županija objavila je Javni poziv na dostavu prijava za sudjelovanje u postupku predodabira prihvatljivih prijavitelja te integriranih projektnih prijedloga u svrhu provedbe teritorijalne strategije za područje otoka Zadarske županije.

Predmet ovog Poziva je predodabir prihvatljivih prijavitelja s područja županije za ulaganja koja će se financirati u sklopu Integriranog teritorijalnog programa (ITP) 2021.-2027. na otocima. Naime, za razvoj pametnih i održivih otoka u ITP-u na nacionalnoj razini izdvojeno je ukupno 150 milijuna eura, a od toga je 25,6 milijuna eura bespovratnih sredstava koja će biti na raspolaganju za otoke Zadarske županije.

“Riječ je o zaista jedinstvenoj prilici jer do sada nije postojala ovoliko velika financijska prilika za otoke Zadarske županije. Naime, radi se o više od 25 milijuna eura bespovratnih sredstava koja će biti na raspolaganju za naše otoke kroz projekte koji će svojom realizacijom doprinositi poboljšanju kvalitete života i rada u više otočkih mjesta i općina. Cilj je kroz zajedničku suradnju povezati otoke i rješavati izazove i probleme koji se razlikuju od otoka do otoka”, istaknuo je županijski pročelnik za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Daniel Segarić. 

Rok za podnošenje prijava je 8. ožujka 2024. godine, a minimalan iznos bespovratnih sredstava po projektu iznosi 500 tisuća eura. Cilj je formiranje liste unaprijed određenih prijavitelja te prioritiziranih integriranih projektnih prijedloga koji će imati pravo prijave na ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava i izravnu dodjelu u svrhu provedbe teritorijalne strategije za područje otoka unutar županije.

“S obzirom na činjenicu da u Zadarskoj županiji imamo 150 otoka i otočića, jasno je da su nam otoci uvijek u fokusu te da je jedan od naših temeljnih ciljeva zadržavanje stanovnika na njima. A da bi stanovnici ostali, potrebno je osigurati kvalitetne životne uvjete, s naglaskom na kvalitetnu infrastrukturu i radna mjesta. Zadarska županija jedna je od onih koja zasigurno najviše ulaže u infrastrukturu svojih otoka. Naravno, za sve te investicije potrebna su značajna financijska sredstva, a najviše novaca za razvojne projekte i dalje nam stoji na raspolaganju iz europskih fondova. To je novac koji treba opravdati dobrim i kvalitetnim projektima, a upravo nam se otvara velika prilika za nastavak provođenja razvojnih projekata korištenjem sredstava iz Integriranog teritorijalnog programa“, istaknuo je župan Božidar Longin podsjetivši da je Zadarska županija prva u RH donijela izradila i usvojila Teritorijalnu strategiju razvoja otoka, kao dodatak Planu razvoja Zadarske županije 2021. – 2027., kroz koju je definiran strateški okvir ulaganja.

“Značajnu ulogu u pripremi javnog poziva i svih potrebnih strateških dokumenata imala je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Također, zahvaljujemo Vladi RH, Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te ministru Šimi Erliću na iznimno uspješnoj suradnji u realizaciji svih koraka kako bi EU sredstva došla na naše otoke”, naglasio je župan Longin.

Specifične potrebe otoka u području društvene, javne i poslovne infrastrukture, zaštite okoliša, prilagodbe klimatskim promjenama, valorizacije kulturne baštine i usluga, poticanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije - primjeri su projekata čija realizacija je planirana na otocima zahvaljujući sredstvima iz fondova Europske unije, a koje su predlagali predstavnici općina i gradova koji u svom sastavu imaju otoke.

Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog Javnog poziva za predodabir su jedinice lokalne i područne samouprave (općine, gradovi i županije), javna poduzeća, trgovačka društva u javnom vlasništvu, vatrogasne organizacije, civilna zaštita, turističke zajednice i javne ustanove. Prihvatljivi prijavitelji ujedno mogu biti i partneri na drugim projektima, a osim prethodno navedenih, partneri mogu biti još regionalni koordinator, organizacije civilnog društva i vjerske zajednice. Dopuštena su najviše tri (3) projektna prijedloga po istom prijavitelju dok broj sudjelovanja u projektima u svojstvu partnera nije ograničen.

Prijava na Javni poziv koji je objavljen na mrežnim stranicama Zadarske županije dostavlja se u elektroničkom obliku na adresu elektroničke pošte: otoci@zadra.hr. Rok za podnošenje prijava je 8. ožujka 2024. godine. 

 

Pročitano 703 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA