Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Nastupni posjet veleposlanice Bosne i Hercegovine Elme Kovačević-Bajtal u Zadarskoj županiji

Posted On Utorak, 02 travnja 2024 14:21

Župan Zadarske županije Božidar Longin sa suradnicima primio je u utorak, 2. travnja 2024. godine, u Domu Županije u nastupni posjet veleposlanicu Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elmu Kovačević-Bajtal.
Veleposlanica Kovačević- Bajtal je stigla u pratnji bosansko-hercegovačke poduzetnice Snježane Köpruner, vlasnice tvrtke GS – TMT iz Travnika u Bosni i Hercegovini u proizvodnji elemenata strojeva, kompletnih strojeva kao i biciklističkih komponenata koja zapošljava skoro 500 ljudi, a u rujnu ove godine otvaraju novu tvornicu u Rami.
Na sastanku župana Božidara Longina i veleposlanice Kovačević-Bajtal istaknut je značajan potencijal bilateralne prekogranične suradnje u raznim područjima. Župan je predstavio gospodarsko-razvojne potencijale Zadarske županije s naglaskom na izvrsni zemljopisni položaj na središnjem dijelu jadranske obale, razvijenu prometnu povezanost i gospodarsku strukturu u kojoj se najboljim rezultatima najviše ističu sektori marikulture i turizma. Budućnost suradnje svakako treba biti usmjerena i na aktualne sigurnosne izazove u zajedničkom neposrednom susjedstvu i izgradnju sigurnog i stabilnog okruženja za život i gospodarski razvoj obiju zemalja. Bosanskohercegovačka strana je zahvalila na toj podršci te iskazala interes za jačanje bilateralnih i gospodarskih odnosa, uključujući olakšavanje prekograničnog prometa roba, razmjenu znanja i iskustava u pripremi i provedbi EU projekta i korištenja sredstava EU fondova za veće razvojne projekte. Hrvatsku i BiH veže granica dulja od tisuću kilometara te je važno da ona funkcionira, osobito jer je Hrvatska punopravna članica EU a pred Bosnom i Hercegovinom kao zemljom sa statusom zemlje kandidata za ulazak u EU, slijedi važan integracijski proces kroz koji se odvija i izgradnja institucija države, što je ključno za njene građane. Tijekom sastanka predloženo je regionalno povezivanje Zadarske županije s glavnim gradom Srednjobosanskog kantona Travnikom te sudjelovanje u zajedničkim kulturno-promotivnim projektima u Kulturno- informacijskom centru Bosne i Hercegovine u Zagrebu koji radi u sklopu Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj.

Pročitano 532 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA