Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Obilježen Dan Grada Zadra i blagdan Sv. Krševana – 24. studenog

Posted On Petak, 24 studenoga 2017 14:56

Zadar danas slavi Dan Grada i blagdan svojega zaštitnika Sv. Krševana. Središnji događaj je svečana sjednica Gradskoga vijeća na kojoj su uz ostalo dodijeljene ovogodišnje nagrade i priznanja Grada Zadra.

Svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar među ostalima su nazočni i generali Ante Gotovina i Mladen Markač, ministri Goran Marić i Tomislav Ćorić, zapovjednik Zapovjedništva za potporu OSRH general bojnik Mladen Fuzul, zastupnici u Saboru RH Grozdana Perić i Marko Vučetić te gradonačelnici i predstavnici Splita, Senja, kao i Arada i Szekesfehervara gradova prijatelja Zadra.

„Dovoljno je pogledati prema mjestima u kazalištu na kojima sjede dobitnici gradskih priznanja kako bismo se prisjetili mnogih radosnih trenutaka i ponosa koji su nam darovali brojni zadarski znanstvenici, umjetnici, kulturni i prosvjetni djelatnici, sportaši, gospodarstvenici, liječnici i humanitarni radnici, učenici i studenti, brojni ljudi dobre volje. Svi su oni na svoj način dali dio sebe Zadru i svima nama koji ovaj grad dijelimo s njima . Hvala vam! Uz vas je lakše i ljepše.“- rekao je u svom govoru gradonačelnik Branko Dukić i zahvalio ovogodišnjim dobitnicima gradskih nagrada i priznanja.

„Obnova Kneževe palače, Sporskog centra Višnjik, Turističko informativnog centra, uvrštavanje Zadra na UNESCOV popis svjetske baštine, spomenik poginulim braniteljima, i obnova brojnih prometnica kapitalni su projekti trajne vrijednosti koje su završeni ili su u tijeku“, istaknuo je u svom govoru gradonačelnik Branko Dukić na današnjoj svečanosti osvrćući se na učinjeno u proteklih godinu dana. U proračunu su osigurana sredstva za gospodarske aktivnost, među ostalim za novu zgradu poduzetničkog inkubatora, uskoro dovršavamo novi terminal u Gaženici, rekao je Dukić i najavio sljedeće najopsežnije projekte - obnovu bedema i Providurove palače.

Na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra nazočnima se obratio i župan Božidar Longin koji je danas bio izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. On je posebno pozdravio ovogodišnje laureate: „Grad nije ni Sv. Donat, ni ovo kazalište u kojem se nalazimo, nisu to ni Morske orgulje, ni zgrada gradske uprave, luka, ceste... Grad, i to pisan velikim početnim slovom, Grad su ljudi, Grad su njegovi stanovnici. Oni su ti koji ga čine upravo ovakvim kakav jest – lijepim mjestom ugodnog življenja. Među građanima neki se ističu po svojim uspjesima, po dobrim djelima. Ove godine to ste baš vi i stoga vam upućujem svoje iskrene čestitke“.– rekao je župan Božidar Longin.

On je istaknuo dobru suradnju između Grada i Županije koja se posebno, kako je rekao pokazala za vrijeme poplava koje su nas nedavno zadesile: „Brzom i učinkovitom, zajedničkom reakcijom spriječena je katastrofa većih razmjera, a obnova je krenula odmah.“

Naglasio je kako Zadar treba postati prometna poveznica sjevera i juga, zapada i istoka, baš kao što je bio i kroz povijest. „Cestovna infrastruktura nam je na visokoj razini, sljedeći korak koji moramo poduzeti jest proširenje i produljenje uzletno-sletne staze Zračne luke Zadar, te dovršetak luke Gaženica, s naglaskom na teretni terminal i svu potrebnu infrastrukturu, a na koncu tom trolistu dodati i kvalitetnu željezničku prugu. Kad smo kod luke Gaženica, svakako treba istaknuti kako ćemo do već veljače 2018. godine, imati u potpunosti završenu priču putničkog prometa, s koncesionarom koji će od Gaženice napraviti matičnu luku za kruzere.“, rekao je župan Longin

Nagrade za životno djelo dobili su Dr. Freidoon Ghazi i Miljenko Domijan, a uz njih godišnje nagrade su dobili Aida Vlainić, Javna vatrogasna postrojba Zadar, Stipe Žunić, Luka Modrić i Dr.sc. Klaudio Grdović.

Dobitnici Grba grada su: OPG Miodrag Deša, Marko Mišulić, Nela Šarić i Krešimir Damjanović. Odlukom zadarskog gradonačelnika Branka Dukića Grb Grada Zadra još je dodjeljuen Josipu i Marinu Deuru, koji su spašavali osobe i vozila u poplavi 11. rujna, te korisnicima Prenoćišta za beskućnike „Sveti Vinko Paulski" Caritasa Zadarske nadbiskupije koji uzgajaju poljoprivredne proizvode za Pučku kuhinju i socijalnu samoposlugu.

Pročitano 1961 puta

Zadnje objave

kolovoza 03, 2020

Projekt PRIZEFISH - “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda”

U sklopu projekta PRIZEFISH (Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…
srpnja 31, 2020

Župan čestitao Kurban-bajram

Župan Božidar Longin u povodu velikog islamskog blagdana, Kurban-bajrama, uputio je…
srpnja 24, 2020

Zadarskoj županiji i ove godine petica iz transparentnosti

Zadarska županija i ove godine je na samom vrhu transparentnosti, prema istraživanju…
srpnja 17, 2020

Završeni radovi na sanaciji luke Silba Žalić vrijedni deset milijuna kuna

Završeni su radovi na sanaciji rive i trajektnog pristaništa u luci Žalić na otoku Silbi,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA