Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Usvojen proračun za 2018. godinu

Posted On Utorak, 12 prosinca 2017 16:13

Nakon rasprave o amandmanima na proračun Zadarske županije, vijećnici su prihvatili proračun  za iduću godinu u iznosu od 901.100.000,00 kuna što je povećanje od ukupno 6,5 milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu. Najveće povećanje odnosi se na planirano povećanje prihoda poslovanja od 29 milijuna kuna. U proračunu se najviše povećavaju sredstva za prijevoz učenika srednje škole sufinanciranjem prijevoza sa 10 na 15 posto, a za deficitarna zanimanja 100 posto (ukupno 2,1 mil kuna).  Učenicima deficitarnih zanimanja će se u cijelosti od slijedeće školske godine sufinancirati i udžbenici (775.904,00 kuna), a znatno se povećava i iznos za novorođenu djecu i to u ukupnom iznosu od 1.800.000,00 kuna. Sa gotovo 2.000.000,oo kuna sufinancirat će se cijene smještaja korisnika u privatnim domovima u iznosu od 500,00 kn mjesečno. Aktivnosti civilne zaštite  povećavaju se  za 400.000,00 kn, sveukupno 1.1 mil kuna. Kako je naglasila resorna pročelnica Bibijana Baričević 85 posto proračuna iznose proračunski korisnici koji su u riznici, a to su sve srednje i osnovne škole u županiji, zdravstvene ustanove i ustanove u kulturi te županijske razvojne agencije.
Od 13 amandmana na prijedlog proračuna usvojen je amandman Kluba nezavisnih vijećnika Zadarske županije kojim je predloženo financiranje projekta „Vratimo sport u škole“ . Nositelj projekta bit će Zadarska županija, Sportska zajednica Zadarske županije i Školski sportski savez. U školskoj godini 2017/2018 u drugom polugodištu krenut će eksperimentalna faza projekta u 10-ak osnovnih škola koje iskažu interes za sudjelovanje u Projektu. Kako je pojasnio Stipe Bjeliš u ime Kluba nezavisnih vijećnika , ovaj projekt ima dva cilja- prvi je da se svoj djeci u Zadarskoj županiji omogući  besplatno bavljenje sportom po njihovom izboru, a drugi je da se omogući bavljenje sportom  u svim krajevima Zadarske županije. Za ovu namjenu bit će osigurano 187.500,00 iz proračuna.
Skupština Zadarske županije usvojila je Godišnji program rada upravnih tijela Zadarske županije za 2018. godine kojim je obuhvaćena  implementacija ciljeva Županijske razvojne strategije. Ti ciljevi su uspostava učinkovitog sustava upravljanja potencijalima i resursima, razvoj konkurentnog poduzetništva, turizma, poljoprivrede i ribarstva, prepoznatljivost i očuvanje kulturne i prirodne baštine te unaprjeđenje zaštite okoliša i kvalitete života  . Župan Božidar Longin naglasio je kako je program uz sve ostalo, kao i proračun,   usmjeren ka demografskim mjerama mladim obiteljima te pomoći socijalno ugroženim stanovnicima kroz sufinanciranje raznih programa.
Vijećnici županijske skupštine prihvatili su  razvojne  projekte  Zadarske županije za 2018. godinu i projekcije za 2019. i 2020. godinu
Razvojni projekti Zadarske županije planirani u proračunu za 2018. godinu i projekcijama za 2019. i 2020. godinu, a čije pojedinačne vrijednosti prelaze milijun kuna su :
1.    Centar novih tehnologija (CeNT) – specijalizirani poduzetnički inkubator
2.    Centar kompetencija za preradu ribe i voća - Plavo zeleni centar
3.    Centar kreativne industrije - specijalizirani poduzetnički inkubator
4.    Oglašavanja Zadarske turističke regije u promotivnim kampanjama niskotarifne aviokompanije Ryanair
5.    Projekt HERCULTOUR – HERa trademark, CULtural TOURism routes and visitor centres strengthening
6.    Projekt Kulturna baština
7.    Projekt IRENE
8.    Energetska obnova zgrade u Perivoju Vladimira Nazora
9.    Energetska obnova zgrade OŠ Jurja Dalmatinca Pag
10.    Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka 2017.-2021.
11.    Pomoćnici u nastavi
12.    Poboljšanje pristupa  primarnoj zdravstvenoj zaštiti - s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganje u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na otocima u Zadarskoj županiji
13.    Sustav javnog navodnjavanja Baštica II faza – podsustav Smilčić
14.    Sustav javnog navnjavanja Lišansko polje -područje Žažvić
15.    Sustav javnog navodnjavanja Donja Baštica
16.    @MAZING - ZELENA ŠKOLA
17.    Projekt ForBioEnergy
18.    Projekt PESCAR
19.    Projekt DORY

 Usvojena je  i Županijska razvojna strategija Zadarske županije za razdoblje do 2020. godine, Godišnja analiza sustava civilne zaštite u Zadarskoj županiji i Plan razvoja sustava civilne zaštite te  srednjoročni Plan davanja koncesija na pomorskom dobru na području županije za razdoblje od 2018. do 2020. godine. Također je usvojen Program zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama Zadarske županije za četverogodišnje razdoblje.

Pročitano 1165 puta

Zadnje objave

kolovoza 03, 2020

Projekt PRIZEFISH - “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda”

U sklopu projekta PRIZEFISH (Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…
srpnja 31, 2020

Župan čestitao Kurban-bajram

Župan Božidar Longin u povodu velikog islamskog blagdana, Kurban-bajrama, uputio je…
srpnja 24, 2020

Zadarskoj županiji i ove godine petica iz transparentnosti

Zadarska županija i ove godine je na samom vrhu transparentnosti, prema istraživanju…
srpnja 17, 2020

Završeni radovi na sanaciji luke Silba Žalić vrijedni deset milijuna kuna

Završeni su radovi na sanaciji rive i trajektnog pristaništa u luci Žalić na otoku Silbi,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA