Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarskoj županiji opet petica za transparentnost

Posted On Petak, 05 srpnja 2019 09:40

Zadarska županija ponovno je na samome vrhu transparentnosti županijskih uprava, prema broju ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na svojim službenim internet stranicama. Rezultati su to istraživanja koje već pet godina provodi Institut za javne financije.

Na službenim mrežnim stranicama Zadarska županija je već petu godinu zaredom objavila najveći broj dokumenata odnosno svih pet promatranih dokumenata koji su obuhvaćali: prijedlog proračuna, izglasani proračun, polugodišnji i godišnji izvještaj o izvršenju te proračunski vodič za građane.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građanima omogućuje da se angažiraju i utječu na efikasnost prikupljanja i  trošenja proračunskih sredstava, na odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, te ujedno na smanjenje mogućnosti korupcije.

Župan Božidar Longin izrazio je zadovoljstvo rezultatima istraživanja koji su pokazali Zadarsku županiju kao primjer jedinice područne samouprave koja transparentno objavljuje svoj proračun i ostale akte.

„Naš projekt OTVORENI PRORAČUN koji smo pokrenuli zajedno s ostalim županijama doprinos je ovoj transparentnosti, jer javnost mora imati potpuni i pravovremeni uvid u trošenje javnog novca. Društveno odgovorno poslovanje temelj je razvoja zajednice u kojoj radimo i obveza prema svim građanima“, rekao je župan Božidar Longin.

Projekt „Otvoreni proračun“ ima dva osnovna cilja. Jedan od ciljeva je da sve županije putem jednostavne aplikacije, na potpuno unificiran način otvore i vizualiziraju županijske proračune po svim klasifikacijama. Drugi je cilj omogućiti županijskoj upravi usporedbu lokalnih i regionalnih proračuna na svim razinama, kao i gospodarskih pokazatelja, te tako pokrenuti kompetitivnost i podići produktivnost i efikasnost rada županijskih uprava.

Prema izvještaju Instituta za javne financije županije, gradovi i općine poboljšale su proračunsku transparentnost u odnosu prema godini prije, ali prema prosječnoj transparentnosti jedinica lokalne samouprave naša je županija na 17. mjestu.

Pročitano 1236 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
veljače 29, 2024

Javni poziv za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Sukladno ciljevima Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a radi poboljšanja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA