Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Nastupni posjet nove veleposlanice Japana Zadarskoj županiji

Posted On Utorak, 09 srpnja 2019 17:57

Župan Zadarske županije Božidar Longin sa suradnicima, zamjenikom župana Šimom Mršićem, pročelnicima Krešimirom Laštrom i Katarinom Miletić, u Domu županije primio je u nastupni posjet Nj.E. Misako Kaji, novu veleposlanicu Japana u RH. Veleposlanica je u nastupni posjet stigla u pratnji svojih suradnika i vlasnika tvrtke Kali tuna Jira Kambea.

Župan Longin je veleposlanicu izvijestio o najznačajnijim razvojnim potencijalima Zadarske županije te o mogućnostima koje se otvaraju za potencijalne japanske investitore, posebno u sektorima od zajedničkog interesa poput ribarstva, prometa i turizma. Župan je naglasio da je ovo ujedno prilika da se stvori pozitivno okruženje i potiče investicijska klima te naveo da je tvrtka Kali tuna, hrvatska tvrtka u japanskom vlasništvu, primjer uspješne poslovne suradnje sa japanskim tvrtkama u Hrvatskoj.

„Naša je Županija pionir marikulture u RH te ovaj sektor gospodarstva predstavlja generator zapošljavanja na području Zadarske županije. Tvrtke u sektoru marikulture iz naše županije u sektoru uzgoja ribe postižu proizvodnju koja predstavlja 80% ukupne hrvatske proizvodnje atlantske plavoperajne tune i u cijelosti je izvoze u Japan. Upravo ti podaci Japan svrstavaju među jedne od najvažnijih vanjsko-trgovinskih partnera Zadarske županije“, istaknuo je župan Longin. 

Kao značajan projekt za koje su japanski investitori već do sada iskazali interes, spomenut je projekt modernizacije infrastrukturnih kapaciteta Zračne luke Zadar, s naglaskom na proširenje i rekonstrukciju uzletno-sletnih pista, koji je uvršten u listu strateških projekata Republike Hrvatske. Konačna korist planiranog projekta bit će prihvaćanje većih interkontinentalnih zrakoplova na dugim letovima bez ograničenja, poboljšanje sigurnosnih i tehnoloških standarda, povećanje kapaciteta zračne luke te mogućnost izravnih avionskih linija sa Japanom.

Nj.E. Misako Kaji je zahvalila na prijemu u Zadarskoj županiji te navela da Hrvatska ima jako puno uspješnih sportaša koji su također poznati u Japanu, poput Luke Modrića, Mirka Cro Cop Filipovića, Marina Čilića i mnogih drugih. Također je naglasila da će Japan sljedeće godine biti domaćin Olimpijskih igara na što su posebno ponosni.

Veleposlanica Japana je dodala kako Hrvatska postaje sve zanimljivija japanskom tržištu, a tome pridonosi poznato kvalitetno hrvatsko vino i ukusna tuna čiji se dobar spoj kvalitetno prezentira kroz već tradicionalni Tuna Sushi and Wine Festival u Zadru.  Izrazila je spremnost da za vrijeme svog mandata omogući da gospodarska razmjena i bilateralni odnosi postanu još intenzivniji i uspješniji na dobrobit Japana i Hrvatske.

Pročitano 1699 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
veljače 29, 2024

Javni poziv za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Sukladno ciljevima Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a radi poboljšanja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA