Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Ključni projekti za otočane: Longin u obilasku izgradnje trajektne luke u Tkonu i ribarske luke u Kalima

Posted On Četvrtak, 11 srpnja 2019 14:58

Župan Božidar Longin u pratnji suradnika te načelnika općina Tkon i Pašman Gorana Mušćeta i Krešimira Ćosića obišao je radove na trajektnoj luci u Tkonu.

Županijska lučka uprava Zadar tamo provodi svoj najveći projekt - izgradnju trajektne luke Tkon, čija je ukupna vrijednost veća od 40 milijuna kuna. Samo treća faza izgradnje koja je u tijeku, vrijedna je 30-ak milijuna kuna, a riječ je o prvom projektu lučke infrastrukture u Republici Hrvatskoj koji se financira iz europskih fondova putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

„Radovi su počeli u ožujku ove godine, a trebali bi trajati 29 mjeseci s uključenim ljetnim stankama. Nova trajektna luka bi po završetku trebala donijeti značajan iskorak u kvaliteti prijevoza za sve stanovnike i goste otoka Pašmana“, kaže Longin.

Osiguranim sredstvima izgradit će se ukrcajno-iskrcajni prostor i ukrcajno čekalište, plato pristaništa koji omogućuje ukrcaj i iskrcaj vozila, podmorski propust za cirkulaciju mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija te plato ukrcajnog čekališta i parkirališta.

„To je jedan od ključnih razvojnih projekata za cijeli otok Pašman. S novom trajektnom lukom znatno ćemo podići standard usluge što će zasigurno biti dodatan doprinos razvoju turizma. Uz dobru suradnju sa Zadarskom županijom i ministarstvima u Vladi RH nastavljamo razvojni ciklus i stvaramo nove preduvjete za boljitak naše općine“, ocijenio je načelnik Tkona Goran Mušćet.

Župan Longin je u pratnji načelnika Općine Kali Marka Kolege i pročelnika Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Krešimira Laštre razgledao i radove na izgradnji ribarske luke u uvali Vela Lamjana u Kalima.

„Zadarska županija ponosno nosi naziv najribarskije hrvatske županije, jer smo uvjerljivo vodeći na Jadranu u ulovu, ali i uzgoju ribe. No, uvijek trebamo gledati u budućnost pa smo s ciljem dodatnog poboljšanja uvjeta za naše ribare krenuli s gradnjom ribarske infrastrukture“, istaknuo je župan Longin.

Uz pomoć sredstava Ministarstva poljoprivrede - Uprave za ribarstvo, u okviru mjere 'Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa' modernizirat će se i dograditi ribarske luke Vela Lamjana i Gaženica. Radovi na ribarskoj luci u Kalima već su krenuli, a uskoro bi trebali krenuti i radovi u Gaženici. Oba projekta provodi Lučka uprava Zadar.

„Obje će luke nakon provedenih građevinskih radova pružati daleko kvalitetnije usluge ribarima u odnosu na sadašnju situaciju. Time na konkretnim primjerima podržavamo daljnji razvoj ribarstva koje ima dugu tradiciju u području Zadarske županije, a posebno je važno našim otočanima“, naglašava ravnatelj LUZ-a Robert Škifić.

Ukupna ugovorena vrijednost građevinskih radova na Luci Lamjana je 29,6 milijuna kuna s PDV-om, a radovi će trajati 18 mjeseci. Radovi na ribarskoj luci Gaženica trebali bi početi krajem ljeta i trajati oko godinu dana. Procijenjena vrijednost radova s PDV-om je 24 milijuna kuna. Dobivena su sredstva bespovratna u 100-postotnom iznosu, od čega su 75 posto sredstva iz EU, a ostatak od 25 posto osigurava se iz nacionalnih sredstava.

„Paralelno s ova dva kapitalna projekta projektira se nova  ribarska i trajektna luka u Biogradu na moru. Na ovaj način kroz par godina, uz par manjih iskrcajnih mjesta, trebali bismo imati riješenu kompletnu infrastrukturu za naš ribarski sektor“, najavljuje Longin.

Podsjetimo, radove na trajektnoj luci u Tkonu i ribarskoj luci u Kalima u ožujku ove godine je otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Pročitano 1573 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA