Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Glasujte za zadarski IRENE kao najbolji županijski EU projekt

Posted On Nedjelja, 27 rujna 2020 10:30

Nakon što su predstavljeni svi finalisti natječaja za najbolji EU projekt u Hrvatskoj 2020. podignuta je i platforma preko koje svoj glas mogu dati i sami građani. Zadarska županija u finale je ušla s projektom IRENE – Interregional Renewable & ENEergy efficiency network prijavljen unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji.

Projekt se odvijao na lokacijama Zadarske županije (Zadar, Smilčić, Korlat, Lisičić, Bibinje, Vinjerac, Novigrad - Gajine, Galovac, Privlaka), zatim u Mostaru, Tivatu, Neumu te Jablanici. Provedba projekta započela je 01.07.2017. te je trajala do 31.12.2019. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 1.915.820,00 eura, a iznos  isplaćenih bespovratnih sredstava 1.628.447,00 eura. Od toga su vlastita sredstva iznosila 287.373,00 eura.

 

Cilj projekta bio je doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode poticanjem održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima putem zajedničkog razvoja i umrežavanja lokalnih sustava upravljanja energijom te poticati energetsku učinkovitosti i korištenje sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

Vrijednost projekta vidljiva je pak kroz razvoj zajedničke mreže projektnih ideja i omogućavanje razvoja novih inicijativa, specijalistička obuka i opremanje specijaliziranom opremom postojećih i novih timova energetske učinkovitosti kao i ulaganje u infrastrukturu. Tako su projektom IRENE zamijenjeni postojeći rasvjetni sustavi koji koriste živinu rasvjetu s visoko učinkovitim i energetski učinkovitim svjetiljkama te je ugrađen jedan solarni sustav za pripremu potrošne tople vode u prekograničnom području. Rasvjetni sustav zamijenjen je  na lokacijama u  Zadru, Mostaru, Tivtu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinjama, Vinjercu, Novigradu, Galovcu, Privlaci i Jablanici.

Samo u Zadarskoj županiji modernizirano je 510 energetski učinkovitih rasvjetnih tijela, na području Hercegovačko Neretvanske županije-BiH 605 rasvjetnih tijela, a na području Boke Kotorske-ME modernizirano je 593 rasvjetnih tijela te je ugrađen jedan solarni sustav za pripremu potrošne tople vode.  Također, provedena je edukacija djece te se poticalo stanovništvo i javni sektor na korištenje obnovljivih izvora energije te energetsku učinkovitost putem posebno osmišljene promotivne kampanje. Posebno osmišljena predstava za djecu s ciljem edukacije o energetskoj učinkovitosti i zaštiti prirode je prikazana 12 puta pred kazalištima popunjenima do posljednjeg mjesta. Ugrađeni su i sustavi za monitoring potrošne energije s prikazom potrošnje, ušteda te statistike u realnom vremenu za 3 javne zgrade u prekograničnom području te su izrađeni energetski pregledi za 13 Javnih zgrada na području BiH i ME.

Izrađena je i baza projektnih ideja, opremljeni i educirani postojeći i novoosnovani EE timovi, a poseban naglasak je stavljen na disperziju pilot projekata u ruralna područja koja nisu aktivna u privlačenju EU sredstava te je podignuta svijest o korištenju obnovljivih izvora energije i energetskoj učinkovitosti.

Podršku i svoj glas ovom županijskom projektu možete dati do 1. listopada 2020. godine OVDJE.

Proglašenje pobjednika održat će se na Danima regionalnog razvoja početkom listopada.

Inače, izbor za najbolji EU projekt pokrenuli su Jutarnji.hr, Ured EU parlamenta u Hrvatskoj,  Hrvatska zajednica županija i Župan.hr u želji da povećaju razinu osviještenosti građana o uspješnom korištenju EU sredstava te da promocijom najboljih projekata potaknu još efikasnije korištenje EU fondova.

 

Izvor: ezadar

Pročitano 175 puta

Zadnje objave

listopada 21, 2020

Započela provedba projekta CUHaCHA - „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge“

Tradicionalna hrana oduvijek je igrala ključnu ulogu u kreiranju kulturološkog nasljeđa.…
listopada 15, 2020

NAJAVA 20. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

20. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. listopada…
listopada 14, 2020

NATJEČAJ za dodjelu »Nagrade za promicanje prava djeteta« u 2020. godini.

Dana 9. listopada 2020. godine Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i…
listopada 06, 2020

Čestitke Robertu Košti na nagradi na Festivalu Mali Marulić

Novo priznanje za Kazalište lutaka Zadar. Na 13. Festivalu hrvatske drame za djecu Mali…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA