Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Novi Centar izvrsnosti Cerovačke špilje pružit će nezaboravan doživljaj

Posted On Četvrtak, 18 veljače 2021 09:52

Župan Božidar Longin u pratnji suradnika obišao je radove na Centru izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu vrijednom 68,5 milijuna kuna koji se provodi na području Općine Gračac.

Zadarska županija jedan je od partnera na projektu čiji je nositelj Javna ustanova park prirode Velebit, a ostali partneri su Natura Jadera, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije te Zagrebački speleološki savez.

U sklopu projekta provest će se sljedeće aktivnosti: Izgradnja i opremanje centra za prihvat i informiranje posjetitelja s pješačkom kolnom površinom, uređenje vanjskih šetnica od prihvatnog centra prema Gornjoj i Donjoj Cerovačkoj špilji, izgradnja pješačkog prijelaza preko željezničke pruge, uređenje Cerovačkih špilja za turističko posjećivanje, izrada i implementacija edukacijsko interpretacijskog programa Centra izvrsnosti Cerovačke špilje te uspostava međunarodne partnerske mreže speleoloških i stručno-znanstvenih organizacija iz regije dinarskog krša.

„Zadarska županija puna je atrakcija, a po završetku ovog projekta dobit ćemo jednu priču na koju svi možemo biti ponosni. Novi Centar izvrsnosti će sasvim sigurno otvoriti nove mogućnosti za razvoj ovog kraja, a svim zaljubljenicima u speleologiju, planinarenje i općenito avanturistički turizam pružiti nezaboravan doživljaj, pogotovo jer je obližnji Crnopački speleološki sustav dulji od 41 kilometra, što ga čini najvećim špiljskim sustavom u Hrvatskoj i jednim od najvećih u Europi“, istaknuo je Longin dodavši da ga posebno veseli što, unatoč svim problemima koje je uzrokovala pandemija koronavirusa, projekti u našoj županiji nisu stali.

„To je ono što je važno i na čemu moramo ustrajati. Naša županija je jedno veliko gradilište, jer se realiziraju brojni projekti od kojih je većina financirana iz europskih fondova pa tako i Centar izvrsnosti Cerovačke špilje“, dodao je župan.

Uloga Zadarske županije u projektu je kroz aktivnosti promidžbe i vidljivosti projekta prezentirati vrijednost i ulogu zaštićenog područja Parka prirode Velebit, s posebnim naglaskom na lokalitet Cerovačkih špilja, čime će se osigurati privlačenje broja posjetitelja i postaviti temelj komunikacijskog modela prema općoj i stručnoj javnosti.

Projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem (kao dio programa SPARC - Speleološki park Crnopac) odobren je za financiranje u sklopu poziva Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode (referentni broj: KK.06.1.2.01) u sklopu OP Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 68.453.850,00 kuna, a dovršetak se očekuje do kraja 2021. godine.

Pročitano 2869 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA