Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Plovdivska oblast nova partnerska regija Zadarske županije

Posted On Četvrtak, 02 lipnja 2022 14:30
Memorandum su potpisali župan Božidar Longin i regionalni guverner Plovdivske oblasti Yordan Ivanov Memorandum su potpisali župan Božidar Longin i regionalni guverner Plovdivske oblasti Yordan Ivanov

Zadarska županija od danas ima ostvarenu još jednu međunarodnu suradnju. U Domu županije potpisan je Memorandum o prijateljstvu i suradnji između Zadarske županije te Plovdivske oblasti iz Bugarske.

Uz povelje s češkom Južnomoravskom regijom, slovačkim Trnavskim samoupravnim krajem, mađarskom Baranjskom županijom, poljskim Podkartpatskim vojvodstvom, talijanskim Venetom i kineskim Hainanom, Plovdivska oblast je sedma međunarodna regija s kojom je Zadarska županija formalizirala suradnju.

Memorandum su potpisali župan Božidar Longin i regionalni guverner Plovdivske oblasti Yordan Ivanov, uz nazočnost veleposlanice Republike Bugarske u Hrvatskoj Nj. E. Genke Georgijeve i predstavnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Claudea Grbeše.

Župan Longin je podsjetio kako se suradnja počela dogovarati još 2019. godine prilikom posjeta županijskog izaslanstva Bugarskoj u kojem su bili i gospodarstvenici, ali je potpisivanje Memoranduma privremeno odgodila pandemija koronavirusa.

„Tada nas je u Predsjedničkoj palači ugostio i predsjednik Bugarske Rumen Radev te koristim prigodu kako bih zahvalio njemu i njegovom savjetniku Nikolayu Koprinkovu, jer su oni također zaslužni za današnji događaj“, poručio je župan Longin zahvalivši Veleposlanstvu RH u Bugarskoj te veleposlanici Jasni Ognjanovac kao i Veleposlanstvu Bugarske u Zagrebu.

„Baš kao što Hrvatska i Bugarska imaju slične izazove s kojima se suočavaju, tako i Zadarska županija i Plovdivska oblast imaju dosta zajedničkih interesa. Suradnju planiramo razvijati kroz gospodarstvo, poljoprivredu, kulturu, ali i druga područja poput suradnje među sveučilištima. Dijelimo zajedničke europske vrijednosti i uvjeren sam da ćemo u budućnosti razviti aktivnu suradnju naših regija“, istaknuo je župan.

Podsjetimo, ovo je druga međunarodna suradnja potpisana u samo nekoliko dana dana jer je proteklog tjedna potpisan Memorandum s talijanskim Venetom.

„Intenziviranje gospodarskih odnosa i gospodarski razvoj su prioritet ne samo za Plovdivsku oblast nego i za Zadarsku županiju. Mi smatramo da je potpisivanje ovog Memoranduma katalizator za intenziviranje tih odnosa. Potpisivanje Memoranduma sa Zadarskom županijom za nas je utvrđivanje jedinstva Europe u tim teškim vremenima”, rekao je guverner Ivanov te dodao da Hrvatska može biti dobar primjer Bugarskoj što se tiče decentralizacije lokalne samouprave, a potpisivanje Memoranduma znači da dvije lokalne samouprave mogu izravno surađivati.

Tijekom službenog posjeta izaslanstva Plovdivske oblasti, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Hrvatskoj i Uredom župana Zadarske županije, u Kneževoj palači večeras u 19 sati bit će otvorena izložba „Duh znakova i slova“ inspirirane glagoljicom. Sutra će bugarsko izaslanstvo održati sastanak s predstavnicima Sveučilišta u Zadru te obići poljoprivredno dobro u Baštici kojeg koriste sveučilišni odjeli.

Pročitano 1620 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA