Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

Posted On Petak, 10 svibnja 2024 10:29

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Nathalie Rayes koja je na novu dužnost stupila u siječnju ove godine. U Domu Županije ugostio ju je župan Božidar Longin sa suradnicima.
U vrlo srdačnom razgovoru župan je veleposlanici predstavio Zadarsku županiju kao centar hrvatske jadranske obale s dobrom prometnom povezanošću, vrijednim prirodnim okolišem te bogatom kulturnom baštinom. Istaknuo je kako je Zadarska županija vodeća na Jadranu u ribarstvu i marikulturi te naglasio važnost poticanja stranih investicija i ostvarivanja projekata na našem području kao važnog impulsa dodatnom razvoju Zadarske županije koja je, prema novoj indeksaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ušla među pet najrazvijenijih županija u Hrvatskoj.  
Veleposlanicu i njezine suradnike župan Longin je upoznao s gospodarskim pokazateljima u sektorima poljoprivrede, turizma, energetike i prerađivačke industrije i sa županijskim strateškim projektima, stavivši naglasak na potencijale luke Gaženica te planove modernizacije i proširenja Zračne luke Zadar i revitalizacije željezničke pruge, s ciljem pozicioniranja zadarske regije kao važnog prometnog čvorišta ovog dijela Europe.  
Župan je veleposlanici zaželio uspjeh u zastupanju interesa svoje velike države u Hrvatskoj koja je dokazani prijatelj SAD-a i pouzdani partner u NATO savezu.
Veleposlanica Rayes je, uz zahvalu na prijamu, izrazila zadovoljstvo predstavljenim informacijama o Zadarskoj županiji. Veleposlanstvo SAD-a će nastaviti poticati razvoj poduzetništva u Hrvatskoj jer su zainteresirani za stvaranje snažnog poslovnog partnera SAD-u. Zadarska županija ima veliki razvojni potencijal, a Republika Hrvatska je kao država sa stabilnim kreditnim rejtingom sve poželjnija za strane ulagače.
Župan Longin i veleposlanica Rayes razgovarali su o mogućnostima razvoja gospodarske suradnje, a nakon radnog sastanka zajednički su posjetili luku Gaženica gdje je Nj. E. razvojne planove predstavio ravnatelj Lučke uprave Zadar Željko Knežević.

Pročitano 442 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA