Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

Posted On Srijeda, 15 svibnja 2024 12:26

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade Katalonije za Jugoistočnu Europu u pratnji Enrica Bruguésa, savjetnika za institucionalne odnose.

U Domu županije primio ih je župan Božidar Longin sa suradnicima te ih upoznao s gospodarskim, prirodnim i kulturnim resursima Zadarske županije. Župan je govorio o razvojnim mogućnostima u sektorima energetike, turizma, marikulture i gospodarstva te naglasio važnost poticanja investicija i ostvarivanja projekata na našem području kao važnog impulsa dodatnom razvoju Zadarske županije. 

Naveo je i neke od županijskih strateških projekata, stavivši naglasak na planove modernizacije i proširenja Zračne luke Zadar, revitalizacije željezničke pruge te daljnjeg razvoja luke Gaženica s ciljem pozicioniranja zadarske regije kao važnog prometnog čvorišta ovog dijela Europe. 

Eric Hauck je šef Delegacije Vlade Katalonije za Jugoistočnu Europu, a iz ureda u Hrvatskoj zastupa interese Katalonije u osam država jugoistočne Europe.  Ovo mu je prvi službeni posjet Zadarskoj županiji u koju je stigao s ciljem da se potakne suradnja na više područja, od kulturne, sveučilišne do transregionalne, posebice u okviru programa Jadransko-jonske euro-regije. Upravo je Vlada Katalonije organizirala summit za mediteransku makroregiju u Barceloni u studenom 2023. kako bi okupila ključne dionike ističući prednosti i mogućnosti koje ona može pružiti kao instrument za ublažavanje učinaka i posljedica klimatskih promjena u regiji, istaknuo je Hauck.

Naglasio je želju da potakne daljnju sveučilišnu suradnju te otvori nove mogućnosti ulaganja i za katalonske poduzetnike na ovom, za njih izrazito atraktivnom području. Posebno je istaknuo dobar primjer suradnje sa Sveučilištem u Zadru gdje se na studiju španjolskog jezika i književnosti može studirati i katalonski jezik.

Također, iskazao je zadovoljstvo pokretanjem zračne linije između Zadar i Barcelone te naglasio važnost uspostave cjelogodišnje veze koja bi na taj način potakla i bolju gospodarsku suradnju.

Pročitano 437 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA