Božidar Longin

Božidar Longin rođen je u Zadru 1960. godine. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i klasičnu gimnaziju, a diplomirao je na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1986. godine.
Po završetku studija radi kao privatni poduzetnik sve do ljeta 1991. godine kada kao dragovoljac odlazi u Domovinski rat.
Nakon vremena provedenog u Hrvatskoj vojci postaje upraviteljem Šumarije Zadar da bi zatim u razdoblju od 1997. do 2001. godine obnašao dužnost dožupana Zadarske županije.
Od 2001. do 2004. vraća se u Šumariju Zadar na mjesto upravitelja, ali volonterski i obnaša dužnost člana Županijskog poglavarstva Zadarske županije u resoru prostornog planiranja, graditeljstva i zaštite okoliša.
Od 2004. do 2012. godine odlazi u Zagreb u Hrvatske šume najprije kao pomoćnik, a potom kao član Uprave.
Sudjeluje u radu mnogih strukovnih udruga i radnih skupina.
Nakon izbora za župana Zadarske županije u svibnju 2013. godine postaje zamjenikom župana.
Aktivan je u mnogim sportskim društvima, a posebno u Košarkaškom klubu Zadar u kojem je obnašao odgovorne dužnosti u razdoblju od 1997. do 2002. godine.
Od 2001. godine do danas zamjenik je predsjednika Hrvatskog košarkaškog sveza.
Bio je predsjednik Organizacijskog odbora Europskog prvenstva u košarci 2001. i U-20 2010. godine, predsjednik Organizacijskog odbora Europskog prvenstva u jedrenju 1999. te sudjelovao u organizaciji niza drugih natjecanja.
Dragovoljac je Domovinskog rata i umirovljeni časnik Hrvatske vojske, četiri puta odlikovan i više puta nagrađivan.
Politički je aktivan u Hrvatskoj demokratskoj zajednici od samog utemeljenja stranke i obnaša niz odgovornih stranačkih dužnosti.
Govori engleski i talijanski jezik.
Oženjen je i otac dvoje djece.

>