Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija u regionalnoj podjeli u pet najrazvijenijih!

Posted On Petak, 05 siječnja 2024 14:43

Vlada je na posljednjoj sjednici donijela odluke o razvrstavanju jedinica lokalne i regionalne samouprave prema stupnju razvijenosti. Zadarska županija, koja je do sada bila u trećoj grupi po razvijenosti, prebačena je u četvrtu, odnosno u skupinu najrazvijenijih županija.

U IV. skupinu jedinica područne (regionalne) samouprave koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u prvoj polovini iznadprosječno rangiranih jedinica pripadaju Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Zagreb, Istarska županija, Zadarska županija i Zagrebačka županija, navodi se u odluci Vlade.

- Ova odluka pokazatelj je kontinuiranog rasta i razvoja te sveopćeg napretka na području Zadarske županije. On se ogleda u značajnom porastu gospodarske aktivnosti, rastu zaposlenosti te brojnim projektima koje smo proveli ili se upravo provode na području Zadarske županije. Rezultat je to sinergije svih razina vlasti, ali i doprinosa naših gospodarstvenika koji su znatno podignuli svoju konkurentnost. Dakle, možemo biti zadovoljni, ali to je ujedno očekivana potvrda pozitivnog smjera o kojem godinama svjedočimo, komentirao je župan Božidar Longin.

Po razvijenosti su rangirani i gradovi u općine. U skupini najrazvijenijih, koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u prvoj četvrtini iznadprosječno rangiranih su Biograd na Moru, Kolan, Nin i Zadar.

U neslavnoj prvoj skupini najnerazvijenijih, s Babinom Gredom, Donjim Kukuruzarima, Gunjom, Gvozdom, Kistanjama i drugim zaostalim krajevima iz Zadarske županije našao se samo Gračac.

- Nova Odluka o razvrstavanju općina, gradova, županija pokazuje da se smanjuju regionalne razlike i da "lokalna Hrvatska" doprinosi ukupnom rastu i pozitivnim trendovima Hrvatske u posljednje 3 godine. U odnosu na dosad važeće indekse razvijenosti svi gradovi i općine bilježe rast po ključnim socio-ekonomskim pokazateljima, 17 gradova/općina prešlo je iz slabije razvijenih u kategoriju iznadprosječno razvijenih a smanjena je i razlika između najrazvijenijih i najmanje razvijenih. Sve to ukazuje na to da pristup Vladine kontinuirane brige o svim krajevima Hrvatske, te brojna ulaganja u sve regije , daju rezultate, komentirao je ministar Šime Erlić.

Izvor: 057 info

Pročitano 565 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA